Băiatul meu se îmbracă în fetiţă! Ce să fac?

De Libertatea pentru femei, pe

Poate te îngrijorezi dacă vezi că băiatul tău preferă să se joace cu păpuși sau că fata ta este mai degrabă un „băiețoi”. Dar nu este cazul să-ți faci griji pentru viitor, e doar o etapă din viața sa.
Faptul că la o anumită vârstă pare să se asemene mai mult sexului opus nu înseamnă că va face așa toată viața. De multe ori, dacă tu și soțul tău v-ați dorit băiat în loc de fată sau invers, copilul se va comporta astfel încât să vă îndeplinească dorința. De câte ori o fetiță nu a devenit „băiatul tatei” pentru a primi aprobarea lui? Astfel, poate excela la fotbal sau deveni pasionată de automobile, dar nu înseamnă că băiețoasa cu părul scurt și cu genunchii juliți nu ar putea deveni în adolescență o domnișoară grațioasă.

► Fără motive de îngrijorare

Dacă ai o fată mai băiețoasă, probabil că nu îți faci prea multe probleme, în schimb, băieții care se comportă ca fetițele trezesc tot timpul îngrijorarea. În general, cei ai căror părinți, în special tații, sunt prea duri devin mai efeminați. Același lucru se poate întâmpla însă cu cei cărora le lipsește un model masculin. Un băiat prea „mămos” poate deveni ușor efeminat. Dacă tatăl este plecat des sau sunteți divorțați, iar dacă există în jur multe femei, poate avea tendința de a le imita. Dar asta nu îl va face mai puțin bărbat în viitor, ci i-ar putea adăuga o latură mai rar întâlnită, dar foarte dorită de fete la sexul opus: o sensibilitate mai mare. Bineînțeles, în copilărie ar putea ajunge ținta glumelor pentru colegii de școală și ar putea să se adapteze mai greu grupului, iar ca matur să fie mai puțin descurcăreț, așa că nu exagera cu „mămoșeala”.

► Părinții care își forțează copiii

Tot despre cum părinții îi pot determina pe copii să aibă atitudini diferite față de cele obișnuite ne povestește psihologul Cristina Ion-Rădulescu: „Am avut la terapie un cuplu cu doi copii: un băiat mai mare, pe care au încercat să-l călească, să devină dur și puternic. El a simțit că nu face față cerințelor. Când a apărut surioara, băiatul a renunțat să încerce să le facă pe plac. Fetița, în schimb, a crescut auzindu-și părinții vorbind despre «cât de bine este să fii puternic, nu mămăligă ca frate-tău». Astfel, în timp ce băiatul a dezvoltat un comportament ușor efeminat, fetița a ajuns un «băiețoi».”

NU ÎNCERCA SĂ-L INFLUENȚEZI!

„Nu este nimic în neregulă cu fetele care se comportă masculin sau cu băieții care sunt, mai degrabă, blânzi și cuminți. În cazul în care sunt frați, ne putem întreba dacă nu cumva părinții le transmit această modalitate de a se raporta la lume, prin exemplul sau cerințele lor. Dacă își doreau fată și au un băiat sau invers, este bine să nu-i transmită acest lucru copilului nici verbal, nici prin comportament și, mai ales, să nu îl îmbrace sau să-l facă să arate ca sexul opus. Astfel, el poate deveni ținta răutăților celorlalți copii. Recomand tuturor părinților să-i lase pe cei mici să-și dezvolte personalitatea care simt ei că se potrivește. În caz contrar, ei vor fi confuzi și acest lucru nu le va asigura o maturizare sănătoasă.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter