Anamaria Maranda: „Cred că în altă viață am fost scrib sau călugăr copist”

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 22 iulie 2019, 15:10
Anamaria Maranda este un artist desăvârșit care a reușit să-și transforme pasiunea în profesie și să facă din caligrafie o adevărată artă. „Ana scrie frumos”, dincolo de a fi numele proiectului său, este definiția talentului, a sensibilității și a creativității.

Unica.ro: Cum a început Ana să… scrie frumos? Cum și când a luat naștere proiectul tău?

Anamaria Maranda: Ana a scris frumos din copilărie. Dar, se pare, doar ea credea asta! Încercările mele de a scrie frumos și de a desena frumos nu erau mai niciodată puse la ”panoul clasei”. Mai târziu, totuși, planetele s-au mai aliniat și preocupările mele s-au direcționat spre artă și, ușor-ușor, am realizat că talentul face casă bună cu sârguința. ”Ana scrie frumos” nu are o dată de naștere propriu-zisă. E copilul meu născut din dorința și plăcerea de a scrie efectiv. Ana scrie frumos cuvinte cu însemnătate, care merită privite cu atenție și, mai ales, merită înțelese. Când privitorul citește ceea ce scriu, este tentat să înțeleagă, deci să pătrundă în profunzimea mesajului.

Ce scrie Ana frumos? Care sunt direcțiile în care-ți manifești talentul?

Ana scrie frumos…orice! Și oricum! Ana scrie frumos scrisori, invitații și tot ce ține de papetărie de evenimente, face cadouri personalizate (100% scrise de mână), rame și tablouri de dăruit sau de păstrat lângă suflet, scrie pe pereți prin cafenele, trimite mesaje în sticlă peste mări și țări. Practic, tot ceea ce implică scrisul poate fi scris de Ana.

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Și scrii atât de frumos… cu mâna stângă?

Ana este stângace. Ana scrie, totuși, și cu dreapta la fel de frumos. Ana face mai multe lucruri cu stânga: cântă la chitară, pictează, încondeiază ouă, ține paleta de badminton, aruncă o piatră în apă etc. Precizia mea se află în mâna stângă, de aceea, când am de executat o lucrare mai mare (pe un perete, de exemplu), folosesc mâna stângă ca să merg la sigur. Însă, deoarece la școală am fost oarecum obligată să scriu cu dreapta, folosesc mâna dreaptă atunci când scriu cu penița. Deci, fiecare mână cu treaba ei.

Care au fost cele mai haioase, bizare, neașteptate sau poate solicitante cereri de la clienti până acum? Eu m-am amuzat teribil de cererea de demisie…

Și mai amuzant decât cererea de demisie a fost momentul în care am scris frumos pe un picior în ghips! Mai ales că mesajele erau adresate celor care se uitau insistent la piciorul respectiv… Cred că aș putea face o mare înșiruire de cereri haioaso-neașteptate. Am scris pe frunze, pe ouă de Paști, pe pereți, pe plajă – cu scoici!, pe toate tipurile de hârtie, pe piele (umană, evident), pe baloane, pe avioane de hârtie, pe rodie și chiar pe o nucă de cocos etc. Am scris cereri în căsătorie, dar și despărțiri, scrisori de dragoste, de aniversare, mai vesele, mai triste… De curând, am scris o scrisoare din partea unui soldat plecat în misiune pentru fiul său pe care îl vede doar în fotografii. În cei câțiva ani de când tot scriu am trecut prin toate stările posibile.

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Textele scrise de tine sunt și de inspirație proprie? Îți compui propriile texte?

Depinde de situație. Au fost cazuri în care am compus eu textul pentru scrisori. Cel mai greu a fost să compun textul unei scrisori de dragoste, știind doar numele fetei și faptul că abia o cunoscuse. Dar a fost un text excelent, cei doi sunt încă împreună! De obicei, oamenii știu ce doresc să fie scris, ceea ce e bine! O scrisoare e un lucru foarte personal, foarte intim, de aceea intervin foarte puțin în text, doar dacă e neapărat nevoie.

Am observat foarte multe motive de inspirație florală în picturile tale. Este un laitmotiv sau iubești natura sau… mai bine spune-ne tu care este legătura?

Toate floricelele sunt din grădina bunicii, în care mi-am petrecut copilăria, la Sulina, departe de lumea dezlănțuită. Am o mare iubire pentru tot ceea ce înseamnă vegetație. Folosesc mereu accente florale în ceea ce scriu. Mi se pare că această tematică completează perfect înfloriturile caligrafiei!

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Cred ca la școala aveai 10 cu felicitari la caligrafie. Îții mai amintești vremea aceea? Primeai aprecieri pentru scris?

O să fiți uimiți, dar nu primeam aprecieri la caligrafie! Ba chiar țin minte că am fost și ciufulită de o doamnă educatoare pentru că făcusem niște gogoloașe de cerneală pe caietul acela de caligrafie… Dar se pare că rățușca cea urâtă poate deveni lebădă, într-un final.

Care au fost, de-a lungul timpului, cele mai frumoase, impactante complimente pe care le-ai primit pentru caligrafie?

Complimente primesc mereu. Nu pot să zic că nu îmi place să primesc complimente. De toate mă bucur ca un copil mic! Cel mai recent și amuzant s-a întâmplat la poștă, unde am trimis un colet. Doamna de la ghișeu a arătat coletul la toți oamenii ce își așteptau rândul și era extrem de uimită. De altfel, la poștă mi s-a întâmplat de multe ori treaba asta, cei de acolo crezând că scrisul e digital. De multe ori am fost rugată să scriu în fața celor ce nu cred că pot scrie frumos. La multe comenzi chiar am fost întrebată ce script folosesc. În facultate, cursurile mele erau la mare căutare pentru că toți colegii înțelegeau ce scriu.

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Scrii, pictezi, cânți, faci fotografii… ce alte talente mai ai și de ce ai ales să dai întâietate caligrafiei?

Vreau să cred că tot ceea ce fac mă definește ca om. Încerc să păstrez o armonie în toate și să mă îngrijesc de toate. Vreau să cred că rezultatele de care mă bucur acum sunt rodul muncii mele. Da, și talentul e important, dar mai importantă e munca din spate. Într-adevăr, caligrafia deține un loc de cinste. Caligrafia este și terapeutică pentru mine. Uneori, să trăiești devine obositor. Atunci poți să scrii și te vei liniști. Sunt zile în care las deoparte cerințele caligrafice și fac doar liniuțe și bastonașe. Cumva, caligrafia a devenit o rutină salvatoare.

Care sunt hobby-urile tale?

Din fericire, hobby-urile mele au devenit chiar profesia mea. Cândva spuneam că muzica e un hobby. Acum a devenit ”jobul” meu. La fel și caligrafia. A pornit de la o joacă, iar acum nu trece zi fără să nu scriu ceva pentru ceilalți. Cum era zicala aceea a lui Confucius? Fă ceea ce îți place și nu vei munci nicio singură zi din viața ta.

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Mi-a plăcut foarte mult descrierea din online. Spui că în altă viață crezi că ai fost scrib sau călugar copist…

Da, cred că în altă viață am fost scrib sau călugăr copist. Descrierea din online pleacă de la fascinația mea pentru cei care copiau cărți în vechime. Mi-ar fi plăcut enorm să fac ceea ce făceau ei, deși cred că nu era ușor. Dar, dincolo de toate, scopul meu este același: acela de face omul să prețuiască și să înțeleagă cuvântul pe care are șansa să-l citească. Frumusețea mântuiește lumea.

Anamaria Maranda - Ana scrie frumos 2

Text de Mădălina Manole

Foto: Arhivă personală/Facebook Ana scrie frumos

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter