Unii voluntari români tratează într-un mod batjocoritor refugiații ucraineni

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 15 aprilie 2022, 15:34

În ultimele zile, în mediul online au apărut o serie de reclamații cu privire la comportamentul unor voluntari români din centrul pentru ajutorarea ucrainenilor refugiați din Complexul Romexpo, din București.

O româncă care găzduiește o familie de ucraineni fugiți din calea războiului ce are loc în țara lor a povestit pe rețelele de socializare că refugiații au avut parte de un tratament urât din partea unor voluntari români de la Complex.

Familia de 4 membri (mamă și 3 copii minori) pe care o găzduiesc a fost astăzi la Romexpo. Au venit acasă tare întorși. Li s-a vorbit de sus, o doamnă a întrebat dacă ei chiar nu știu să citească. Fata cea mică a văzut niște pachete de croasante și a întins mâna după unul, i s-a spus că nu, doar prima dată au voie să ia ce vor ei, acum li s-au dat două cutii de lapte, o punga de făină, una de zahar și un litru de ulei. Repet, patru oameni. Oameni care de o lună jumătate de când sunt aici au vizitat Romexpo o singură dată, în prima săptămână de la deschidere. I-am îmbrăcat de la prieteni, i-am hrănit de la prieteni și cu ce mi-am permis. Sunt atât de puțin pretențioși și atât de plini de bun-simț că îmi crapă obrazul de jenă.

Această postare nu este o cerere subtilă de ajutor.

Este un fel de tras de mânecă pentru ai noștri. Băi, oamenii ăștia sunt într-o situație nasoală deja fără voia lor. N-au venit la noi nici în vacanță, nici la cerșit, nici după pomeni. Și se găsesc unii să ii facă să se simtă și mai aiurea?

Vă rog nu mă înțelegeți greșit, nu polemici caut. Mă deranjează atitudinea cu care au fost tratați și aș vrea să nu se întâmple și altora. Cu cine se poate vorbi la Romexpo? Cum putem atrage atenția că nu e ok așa? – a postat românca, pe pagina ei de Facebook.

Citeşte şi: Ucrainenii, la coadă pentru timbrele poștale cu grănicerul ucrainean și nava rusească „Moscova”

Din păcate, cazul nu este singular, iar reprezentanții Direcției de Asistență Socială spun că au primit și ei sesizări cu privire la această problemă.

Am fost sesizaţi şi noi despre mai multe nemulţumiri dar le punem pe faptul că nu se cunosc regulile de aici. Ajutoare constând în obiecte de igienă, mâncare, jucării şi haine se dau o dată la 10 zile. Există o evidenţă clară şi strictă a ceea ce pot lua în funcţie de numărul de persoane. Nu mai este ca la început, când produsele stăteau în rafturi şi era cu autoservire, nu erau limite la nimic. Acum avem personal pe standuri cu produse şi fiecare refugiat primeşte cât trebuie – a transmis Cosmina Simiean, şefa Direcţiei Asistenţă Socială din cadrul municipalităţii, potrivit click.ro.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter