O jurnalistă a protestat în direct împotriva războiului, la postul public TV din Rusia. Ce i s-a întâmplat după incident

De Unica.ro, pe

Luni seara, o jurnalistă postului de televiziune rusesc Pervîi Kanal (Canal 1) a dat buzna în direct, în platoul unde se prezenta buletinul de știri, cu o pancartă pe care scria “Nu războiului!” și un mesaj prin care cerea publicului telespectator să nu creadă în propagandă.

„Nu credeți propagandă, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului” – a fost mesajul jurnalistei.

Marina Ovsiannikova este numele jurnalistei protestatare, iar după momentul cu pancarta, ea a fost reținută de poliție și ar putea fi acuzată de “discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

„Ea poate fi trasă la răspundere, inclusiv în temeiul articolului 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative („Acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse pentru a proteja interesele Federației Ruse și ale acesteia, ale  cetăţenilor și pentru menţinerea păcii şi a securității internaţionale”), notează  TASS.

Citeşte şi: Vila uneia dintre fiicele lui Vladimir Putin, ocupată de un activist francez. Ce vrea să facă bărbatul cu imobilul

Pavel Cikov, avocat rus și activist, a spus în mediul online că în Rusia, conform unei noi legi, cei care folosesc sloganuri anti-război riscă să fie doar amendați. Această prevedere a fost folosită deja de 164 de ori, potrivit Newsweek. Cikov mai spune că Marina Ovsiannikova are nevoie de protecție imediată, iar poliția ar încerca să o țină departe de avocatul ei.

Chiar înainte de incident, Ovsiannikova postase pe Twitter un clip video în care spune că și ea a fost implicată în propaganda Kremlinului de mulți ani, iar acum îi este rușine de acest lucru.

Citeşte şi: Iubita lui Vladimir Putin, afectată de sancțiunile aplicate de SUA în contextul războiului din Ucraina

Din nefericire, în ultimii ani, am lucrat la Canal 1 și am fost implicată în propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, Rusia fiind țara agresoare, iar aceasta agresiune este pe conștiința unui singur om. Acest om este Vladimir Putin. Tatăl meu este ucrainean iar mama mea este rusoaică, iar ei niciodată nu au fost dușmani – a transmis jurnalista în clipul video.

După întâmplare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit jurnalistei pentru curajul și inițiativa sa.

Sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformării şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor, şi personal acelei femei care a mers în studioul Channel 1 cu o pancartă anti-război – a spus Zelenski într-un video postat pe rețelele de socialziare.

Foto – captura Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter