Noi restricții în România. Masca devine din nou obligatorie în spațiile deschise

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 01 octombrie 2021, 09:27

Comitetul Național Pentru Situații de Urgență a adoptat joi, 30 septembrie, o Hotărâre prin care se impun noi restricții în localitățile unde rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori. Masca devine din nou obligatorie în spațiile publice deschise, iar accesul în restaurante, cinematografe sau la evenimente private va fi permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală.

CNSU propun noi restricții în România prin Hotărârea nr. 76 din 30.09.2021. Vizate sunt localitățile unde rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Pe lângă municipiul București, alte 18 județe au intrat în scenariul roșu, rata de infectare la nivel național ajungând la 3,98 la mia de locuitori.

Citește și: Efectele nevăzute ale COVID-19, potrivit unui medic: „Sunt pacienţi care vin după COVID cu infarct miocardic”

Un turist cere 90.000 de euro de la statul austriac pentru că nu a oprit focarul de COVID-19 din stațiunea Ischgl

Străzile din centrul municipiului București nu vor mai fi pietonale în weekend, din cauza numărului mare de cazuri COVID-19

Precizările Ministerului Sănătății despre externarea pacienților din două spitale din Capitală pentru internarea celor cu COVID-19

Ce noi restricții intră în vigoare în România

La o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, masca devine obligatorie și în spațiile publice deschise. Magazinele se vor închide în weekend la ora 22:00, iar în celelalte zile la ora 00:00. Când incidența trece de 7,5 la mia de locuitori, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală.

Unitățile de învățământ rămân deschise chiar dacă incidența trece de 6 la mia de locuitori. Vor fi închise clase sau școli individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID-19. De asemenea, elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele negative COVID-19 nu mai asigură accesul clienților. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Evenimentele private, cum ar fi nunți, botezuri, mese festive, pot fi organizate în intervalul orar 5.00 – 00:00, cu până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă sau să facă dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter