Mesajul medicului Virgil Musta: „Nu cred că vom avea sărbători de iarnă”

De Unica.ro, pe
Au mai rămas doar două luni până la Crăciun,

însă sărbătorile de iarnă ar putea fi complet diferite anul acesta. În contextul în care tot mai mulți români sunt infectați cu noul coronavirus, medicul Virgil Musta atrage atenția că nu vom putea petrece așa cum eram obișnuiți. 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, trage un semnal de alarmă pentru toți românii. Acesta este de părere că anul acesta nu ne putem face planuri în ceea ce privește sărbătorile de iarnă, atâta vreme cât România este din ce în ce mai afectată de pandemia de COVID-19. De vină, susține specialistul, sunt oamenii care se încăpățânează să nu respecte regulile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Citește online gratuit numărul de noiembrie al revistei Unica

„Suntem necăjiţi, că din păcate mai sunt şi oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situaţie aşa dificilă. La Timişoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt judeţ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situaţie limită şi pandemia continuă să crească. Această roată care se rostogoleşte peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili şi dacă nu respectăm regulile cu stricteţe”, a explicat medicul.

Virgil Musta: „Nu cred că putem să sărbătorim morți”

„Un pacient de la ATI mort poate însemna şansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat şi eu la asemenea situaţie. O situaţie tragică şi îngrijorătoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experienţă”

Încă am speranţa pentru că trebuie să luptăm împreună, să câştigăm acest război foarte dificil şi din păcate vedem mai multe dificultăţi decât ne-am fi aşteptat. Un calcul matematic arată că într-o săptămână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, şi atunci poate nu ne mai contaminăm.

Trebuie să fim responsabili, să conştientizăm importanţa purtării măştii şi a distanţării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va creşte. Tot matematica, statistica, arată ca la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri de foarte critice şi decese în ATI”, a declarat Virgil Musta pentru Digi24.

Citește și: Lista bolilor care cresc șansele de deces dacă ai COVID-19

În această situație, medicul este de părere că nu vom putea sărbători Crăciunul și Anul Nou așa cum eram obișnuiți.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.

Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi închise și toate evenimentele restricționate”, a mai spus specialistul.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter