Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru România, cu ocazia vizitei oficialilor români la Kiev

De Unica.ro, pe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit marți, 26 aprilie, la Kiev cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Cei doi oficiali români au fost însoțiți în Ucraina de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

După ce s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, cei trei oficiali români au mai avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denis Șmihal și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk. Aceștia au vizitat Borodianka și Irpin de lângă Kiev, două dintre localitățile distruse de atacurile armatei ruse. Situația din Borodianka a fost „mult mai oribilă” decât în ​​Bucha, unde au fost comise masacre în rândul civililor, a declara președintele ucrainean Volodimir Zelenski la scurt timp după ce rușii s-au retras.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru România, cu ocazia vizitei oficialilor români la Kiev

În întâlnirea cu oficialii români, Volodimir Zelenski a ținut să transmită mulțumiri României pentru sprijinul acordat țării sale și pentru poziția fermă față de Rusia.

În primul rând vreau să spun că mă bucură foarte mult întâlnirea noastră. Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un moment atât de important pentru Ucraina. Este un semnal minunat, un semnal extraordinar prin care arătați ca susțineți Ucraina în războiul cu Federația Rusă

Vrem să vă mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat, pentru ajutorul acordat armatei noastre, pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au fugit din cauza războiului în România și pentru tot ajutorul umanitar oferit.

Vă mulțumesc pentru poziția clară și fermă în raport cu Federația Rusă, pentru sancțiunile impuse și pentru ca ne susțineți drumul către Uniunea Europeană.

România este un partener de încredere. Nu voi vorbi foarte mult, dar vreau să amintesc aici și relațiile economice dintre statele noastre și dintre oamenii noștri, atât de importante în aceste vremuri de război, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit playtech.ro.

Premierul Nicolae Ciucă, despre întâlnirea cu Volodimir Zelenski

Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară.

L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale, a scris premierul României pe rețelele de socializare.

Citește și: Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe, atunci când președintele Franței s-a îndrăgostit de ea

Gina Pistol revine la „Asia Express”! Unde se va filma sezonul 5

Cum a ajuns tatăl Deliei să trăiască în mânăstire: „Până la 40 de ani, eram ateu!”

Ce condiție i-a impus Jennifer Lopez lui Ben Affleck în contractul prenupțial

Marcel Ciolacu a făcut rezumatul discuțiilor cu oficialii ucraineni

Și Marcel Ciolacu a transmis în mediul online un rezumat al discuțiilor cu oficialii ucraineni.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore:

1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.

2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare.

Sursă foto: Profimedia, Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter