Mărturiile unor ucraineni care au fugit din Mariupol: „Nu am făcut baie trei săptămâni”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 22 martie 2022, 11:16

O familie care a reușit să fugă din Mariupol a povestit ce coșmar a trăit de când a început războiul în Ucraina. Oamenii au stat câteva săptămâni în subsolul pentru a se feri de bombardamentele armatei ruse.

Dmitro şi Tania Şveţ, împreună cu fiica lor în vârstă de 7 ani și cu părinții lor, au stat ascunși în pivnița casei timp de 23 de zile. Cei doi și fiica lor au reușit să părăsească Mariupolul și să se refugieze în Dnipro, însă părinții au rămas acasă. Orașul Mariupol, care este port la marea Azov, este considerat de ruși un obiectiv strategic și s-a aflat sub bombardamente încă de la începutul războiului. Forțele armate ruse au lovit cu artilerie și rachete, distrugând sau avariind peste 90% din oraș.

Nu mai există un oraş acolo. Nu mai există oraşul Mariupol… nu a mai rămas nicio clădire rezidenţială. Doar 10 la sută din oameni au rămas. Pensionari fără bani sau cei fără maşini care nu pot pleca şi oameni care nu pot merge, a afirmat Tania, potrivit CNN, citat de news.ro.

Mărturiile unor ucraineni care au fugit din Mariupol: „Nu am făcut baie trei săptămâni”

Din adăpostul în care se află acum, Dmitro şi Tania Şveţ au povestit prin ce coșmar au fost nevoiți să trească după ce Rusia a început să atace Ucraina.

Nu am făcut baie trei săptămâni, ne-am făcut nevoile pe o găleată, într-o pungă. Problema este că în oraşul nostru nu aveam nimic. Nu aveam reţea la telefon, nu aveam internet. Totul era tăiat. Alimentarea cu gaze, cu apă. Curentul electric. Făceam mâncare afară, pe foc. Focul îl făceam cu lemne luate din parcuri. Pentru că nu aveam altă opţiune pentru a supravieţui, au mai povestit ei.

Dmitro a ieşit de câteva ori din ascunzătoare pentru a face rost de apă și mâncare, riscându-și viața.

Ne omorau. Dacă ne strângeam în grup ca să găsim apă, trăgeau asupra noastră. Îngropam oameni în faţa grădinilor lor, în curţi. Vecinii ne-au rugat să îi ajutăm să sape morminte pentru copiii lor, a povestit bărbatul.

Citește și: Kate Middleton, apariție impecabilă la parada militară de Ziua Națională a Irlandei

Mihai Bendeac, filmat în stare de ebrietate în timp ce și-a dat pantalonii jos în mijlocul străzii

Daniel Onoriu, prima apariție publică după ieșirea din spital. Nepotul lui Gabi Luncă nu se poate deplasa singur

Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească față în față cu Volodimir Zelenski „la un moment dat”

Și-au lăsat părinții în urmă și se tem că nu vor supraviețui

Acesta a mai dezvăluit că decizia de a părăsi orașul și de a-și lăsa părinții și socrii acolo a fost una extrem de grea. Cei doi au plecat din Mariupol pe 18 martie și au ajuns Dnipro după un drum greu, plin de controale ale soldaților ruși.

Mama era complet distrusă psihic, într-o depresie totală. Ea nu a ieşit din pivniţă de la începutul războiului. În ultima zi în care l-am văzut pe tata, ne-a implorat: Vă rog, plecaţi undeva, nu ştiu unde, scăpaţi de aici. Mi-a spus: Te rog, fiule, pleacă. Pleacă şi salvează-ţi familia.

Dmitro și Tania se tem că părinții lor nu vor supraviețui pentru că nu mai au provizii pentru mult timp.

Nu ştiu dacă vor supravieţui, pentru că nu mai există mâncare. Tata mi-a spus: Nu avem mâncare. Poate pentru o săptămână. Maxim. Nu ştiu dacă îmi voi mai vedea părinţii sau îi voi mai auzi vreodată. N-am nicio idee, a spus bărbatul.

Tania a fost la un moment dat sunată de mama ei să-și ia rămas bun pentru că nu credea că va supraviețui peste noapte.

Sursă foto: captura video

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter