Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce principii de viață respectă!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 19 septembrie 2022, 12:50

Oricine adoptă un regim alimentar vegan și vegetarian adoptă totodată un nou stil de viață și principii mult mai sănătoase, ecologice și proactive față de natură. Diferențele dintre vegan și vegetarian sunt semnificative, dar cele două nouțiuni se completează.

Cuprins

Un stil de viață cât mai sănătos și simplu stă la baza celor care aleg un regim alimentar vegan și vegetarian. Predomină consumul de alimente bazate pe legume și fructe, nuci și diverse semințe hrănitoare, dar sunt respectate și anumite principii de viață care ajută natura.

Orice vegan și vegetarian refuză consumul de carne și din considerente umanitare. În mod special, persoanele care aderă la un stil de viață vegan sunt mult mai preocupate de creșterea și exploatarea animalelor și de problemele ecologice ale lumii moderne.

Vegan și vegetarian. Care este principala diferență!

Regimul vegetarian este deja vechi pentru lumea modernă și are la bază îndeosebi preocuparea pentru sănătate. Regimul vegan este un concept mult mai modern și mai complex, care implică și respectarea unor norme ecologice.

Un vegetarian consumă în mod deosebit alimente de origine vegetală, legume, fructe, verdețuri, nuci, semințe și diverse uleiuri din plante, dar poate consuma ocazional și pește, ouă sau brânzeturi.

Un adept al regimului vegan respinge categoric orice alimente de origine animală și nu consumă nici lapte, nici ouă, nici pește sau fructe de mare.

Dacă vegetarienii aleg acest regim în primul rând pentru sănătatea lor, veganii merg mai departe și resping orice tip de carne sau produs de origine animală, inclusiv mierea sau hainele și produsele utile realizate din lână sau mătase. Veganii militează pentru drepturile animalelor, sunt profund ecologiști și aleg acest stil de viață nu neapărat din motive de sănătate, ci din respect pentru natură.

Ce este vegetarianismul

Mihaela Bilic:

Vegetarianismul se practica în anumite comunități de asceți, șamani și călugări încă din Antichitate pe meleagurile Indiei, dar și în Grecia sau în Imperiul Roman. Încă din acele vremuri se elimina consumul de carne pe motive religioase și spirituale.

În zilele noastre, vegetarianismul a început să fie promovat în Europa spre sfârșitul anilor 1850. Prima Societate Vegetariană fondată în 1847 susține că a creat cuvântul vegetarian din latinescul „vegetus” însemnând „plin de viață sau sănătos”. Pe de altă parte, termenul poate fi un derivat din substantivul ”vegetal” cu sufixul ”arian”, conform Dicționarului Englez Oxford.

Acest regim alimentar, bazat doar pe alimente din plante, a început să fie tot mai popular după ce mai multe studii științifice au demonstrat că există o legătură directă între carnea roșie și apariția cancerului, între grăsimile de origine animală, colesterol și bolile de inimă, precum și între obezitate și consumul de lactate grase și carne.   

Ce principii respectă vegetarienii și câte tipuri de vegetarieni există

Dieta vegetariană permite consumul de alimente vegetale, ulei, nuci, semințe, dar și ouă sau lactate. Regimul vegetarian este mult mai permisiv decât regimul vegan.

Lacto-vegetarienii consumă tot felul de legume, fruncte și nuci, dar și lapte sau produse lactate, indiferent de concentrația de grăsime.

Ovo-vegetarienii exclud lactatele, dar consumă ouă și miere, alături de legume și fructe.

Pesco-vegetarienii sunt cei care includ carnea de pește și icrele în regimul lor vegetarian, excluzând celelalte produse de origine animală.

Alte practici asociate cu vegetarianismul  

  • Fructarianismul este dieta constituită numai din fructe, nuci, semințe și alte produse de la plante, care pot fi recoltate fără a răni planta.
  • Apivegetarianismul este dieta constituită numai din produse vegetale și Miere.
  • Vegetarianismul Su a originat din Hinduism, exclude toate produsele animale, precum și legumele rău-mirositoare: ceapa, usturoiul, prazul sau șalot.
  • Dietă macrobiotică este un regim din cereale și fasole. Nu toate macrobioticele sunt vegetariene, unele conțin pește.
  • Veganismul crud este o dietă din fructe, nuci, semințe și legume proaspete, nepreparate.
  • Regimul veganistic: pe când veganii nu folosesc deloc produse animale, cei care urmează acest regim își limitează vegetarianismul la perioada de timp în care țin cură de slăbire.
  • Pollotarianism: consumă alimente vegetale, dar elimină orice tip de carne în afară de carnea de pasăre.
  • Flexitarianism: dietă preponderent vegetariană, cu unele excepții în diverse ocazii.

Ce principii impune un regim de viață vegan

Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce principii de viață respectă!

Orice vegetarian poate merge mai departe și poate adopta un stil de viață vegan. Dar nu orice vegetarian poate fi considerat vegan. Cei care adoptă stilul de viață vegan, adoptă totodată principii foarte stricte și militează pentru protecția animalelor și a mediului înconjurător.

Iată ce nu au voie să consume și să folosească niciodată veganii:

  • Ouă, carne, lapte, lactate: toate acestea fiind produse de origine animală, multe dintre ele produse într-o manieră brutală, în ferme în care găinile și vacile sau oile sunt exploatate intensiv cu consecințe dramatice asupra sănătății lor;
  • Pește și icre, deoarece pescuitul industrial a avut consecințe tragice asupra ecosistemului marin, iar fermele piscicole dăunează și ele mediului înconjurător;
  • Mierea este și ea exclusă din cauza riscurilor la care sunt supuse albinele, aflate acum în declin accentuat la nivel global;
  • Produse cosmetice care conțin grăsimi animale sau colagen;
  • Produse de marochinărie, încălțăminte și îmbrăcăminte făcute din blănuri și piele de vită, porc, struț, cămilă etc.
  • Orice produs artizanal decorat cu blană naturală, piele, pene, piele de șarpe sau orice alt material provenind de la animale și păsări;
  • Alimente vegetale modificate genetic.

Veganii sunt ecologiști convinși, adoptă acest stil de viață pentru a proteja animalele și consideră că acestea nu trebuie exploatate la sânge. Ei militează pentru reducerea suferinței animalelor din ferme și exploatări industriale.

Regimul raw-vegan

Acest regim alimentar respectă toate principiile regimului vegan, exclude caterogic carnea, ouăle, laptele sau icrele, dar și mierea. În plus, exclude orice aliment care trebuie gătit la o temperatură foarte ridicată, mai mare de 48 de grade Celsius.

Regimul raw – vegan se bazează pe consumul legumelor, fructelor și nucilor cât mai puțin procesate, cu cât mai puțin fierte sau coapte. Alimentele crude sunt cele mai sănătoase și pline de vitamine.

Ce riscuri de sănătate apar în regimul vegan și vegetarian

cărți de diete pentru slăbit-salată verde cu roșii

Dieta vagetariană este mai săracă în proteine, grăsimi și săruri minerale precum fierul sau calciul. Lipsa de carne roșie, brânză sau carne de pește duce în timp la un deficit de minerale și acizi grași esențiali care nu se regăsesc decât în cantitate foarte mică în legume sau fructe.

Pentru a contrabalansa aceste deficiențe, iată cele mai importante alimente vegetale care pot fi consumate pentru un aport mai mare de proteine sau minerale:

  • Aport de proteine: soia, tofu, fasole, mazăre, linte, ciuperci, unt de arahide,  cereale integrale, cânepă, semințe (dovleac, floarea-soarelui, in, chia, susan)  fistic, nuci (caju, pecan, macadamia, cocos) .
  • Necesarul de fier:  broccoli, stafide, tofu, mazăre, cereale integrale, spanac, și fructe (smochine, pere, curmale, caise, prune, rodii);
  • Vitamina B12: ciuperci, alge marine, lapte de soia sau suplimente alimentare.
  • Calciu: lactatele sunt o sursă importantă de calciu, dar în lipsa lor trebuie consumate mai multe  migdale, salate kale, broccoli, varză, spanac, năut.
  • Zinc: soia, lintea, fasolea, seminţele și nucile.
  • Acizii grași Omega-3: tofu, produse din soia, semințe de dovleac, nuci, semințe de in, ulei de rapiță.
  • Seleniu: drojdie de bere, cereale integrale, broccoli, orez brun, usturoi, ceapa, fenicul, pătrunjel.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter