Denys Shmygal, premierul Ucrainei, despre soldații ucraineni de la Mariupol: „Vor lupta până la capăt”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 18 aprilie 2022, 09:34

Soldații ucraineni care se află în uzina Azovstal din Mariupol vor lupta până la capăt, a anunțat prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmygal. Aceștia au respins ultimatumul Rusiei de a se preda.

Soldații ucraineni controlează doar uzina Azovstal, ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, însă nu vor să depună armele, așa cum le cerea un ultimatum rusesc.

Nu, orașul nu a căzut. Forțele noastre militare, soldații noștri sunt încă acolo. Și vor lupta până la capăt. În timp ce vă vorbesc, sunt încă la Mariupol, a transmis premierul ucrainean Denys Shmygal.

Rușii au reușit să controleze zona urbană și au continuat atacurile aeriene asupra orașului port de la marea Azov, o parte strategică vitală pentru ambele țări aflate în conflict. Armata lui Vladimir Putin ar pregăti și o ofensivă de pe mare pentru a ataca combinatul siderurgic Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa.

Sunt zvonuri că rușii ar fi dispuși să folosească inclusiv arme chimice pentru a-i scoate pe ultimii apărători ai Mariupolului din uzină, dat fiind că aceasta este atât de mare, încât nu i-ar putea găsi dacă ar ataca terestru.

Denys Shmygal, premierul Ucrainei, despre soldații ucraineni de la Mariupol: „Vor lupta până la capăt”

Un expert militar britanic susține că soldații ucraineni pot rezista mult timp

Justin Crump, care oferă consultanță pe teme de securitate la Sibylline, a declarat pentru BBC, citat de Digi24 că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.

Bănuiesc că, dacă nu vor fi nimiciți, vor rămâne acolo mult timp – ar putea face lucruri urâte noaptea și apoi să se întoarcă înăuntru.

Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi oribil, a spus acesta.

Crump estimează că până la 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.

Citește și: Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, cere intervenția Avocatului Poporului în cazul condamnării ei

Alexandra Dinu cere poprire pe salariul lui Adrian Mutu de la Rapid

Ce spune Andreea Esca despre dezinvoltura și popularitatea Alexiei Eram în mediul online

Unii voluntari români tratează într-un mod batjocoritor refugiații ucraineni

Ucraina ar fi reușit să realimenteze soldații ucraineni din uzina Azovstal

Igor Konaţenkov, purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării spune însă că în uzină s-ar afla în jur de 2.500 de luptători, printre care ar fi și 400 de mercenari străini.

Expertul militar britanic a mai afirmat că Ucraina ar fi reușit să își realimenteze armata din Mariupol în misiuni nocturne riscante, fără a preciza sursa informațiilor sale.

Acesta a mai spus că uzina Azovstal este un obiectiv industrial cheie și dacă Rusia preia controlul asupra lui, „poate chinezii vor fi cei care îl vor repune în funcțiune, pentru că sunt interesați de oțelul lui”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că va face tot posibilul să salveze orașul Mariupol. De asemenea, a afirmat că este dispus să renunțe la negocierile de pace cu Rusia dacă soldații ucraineni care apăra orașul din sud-estul Ucrainei vor fi omorâți.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter