Ce condiție a pus Vladimir Putin pentru a opri bombardamentele în Mariupol

De Unica.ro, pe

Președintele Vladimir Putin i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că bombardamentele în Mariupol vor înceta cu o singură condiție.

Vladimir Putin și președintele Emmanuel Macron au purtat o conversație telefonică timp de o oră, marți seara, 29 martie. Liderul de la Kremlin i-a dezvăluit că bombardarea orașului ucrainean Mariupol se va încheia doar atunci când trupele ucrainene se vor preda, potrivit BBC, citat de observatornews.ro.

Oficialii francezi au transmis că împreună cu Turcia, Grecia și mai multe organizații umanitare, i-au prezentat lui Putin un plan de evacuare a orașului. Aceștia au mai spus că președintele rus le-a transmis că se va gândi la propunere.

Civilii trebuie protejați și trebuie să li se permită părăsească orașul. De asemenea, localnicii trebuie să aibă acces la alimente, apă și medicamentele de care au nevoie, au spus oficialii, care au prezentat situația din Mariupol ca fiind una „catastrofală”.

Citește și: Un bolovan misterios de 50 de kilograme, căzut din cer, a distrus o casă din Hunedoara

Runda de negocieri Rusia-Ucraina din Turcia s-a încheiat. Care sunt concluziile

Când au început, de fapt, tensiunile dintre Will Smith și Chris Rock. Noi detalii despre scandalul de la Premiile Oscar ies la iveală

Soția lui Alec Baldwin este însărcinată din nou. Actorul va deveni tată pentru a opta oară

Care este situația în Mariupol, după cinci săptămâni de război

Oraș-port la Marea Azov, Mariupol a fost considerat un punct strategic pentru Federația Rusă, iar încercarea de a-l captura, forțele armate ruse l-au transforat într-o ruină și au provocat un dezastru umanitar.

Din cei aproximativ 400.000 de locuitori, în jur de 160.000 de persoane au rămas captive în oraș. Oamenii se ascund în subsoluri pentru a se feri de bombardamente, dar au rămas fără căldură, lumină, mâncare sau apă. Încercările oficialilor ucraineni de a forma coridoare umanitare pentru a evacua civilii sau pentru a trimite provizii în oraș au eșuat aproape de fiecare dată.

5000 de civili ar fi murit în Mariupol în cele cinci săptămâni de război, dintre care 210 copii, a declarat luni un purtător de cuvânt al primarului Vadym Boichenko. Acesta a mai anunțat că 90% din clădirile lui Mariupol au fost avariate și 40% distruse, inclusiv spitale, școli, grădinițe și fabrici, în ciuda declarațiilor luo Vladimir Putin că armata lui nu atacă decât ținte militare.

Cei care au reușit să fugă din oraș au mărturisit că unii dintre civili au fost îngropați de vecini în grădinile blocurilor, ca să nu ajungă la groapa comună.

Sub ruinele Teatrului Dramatic din Mariupol se află peste 300 de morți, în urma atacului aerian care a avut loc în data de 16 martie. Numărul real al victimelor nu este cunoscut pentru că nimeni nu poate ajunge în adăpostul subteran. Autoritățile ucrainene au spus că acolo se aflau peste 1000 de oameni și doar aproximativ 150 de persoane au reușit să de sub dărâmături. Clădirea a fost atacată deși era semnalizată cu cuvântul „copii”, scris cu litere mari și albe în limba rusă atât în față, cât şi în spate.

Tot în Mariupol a fost bombardată și o maternitate, precum și o clădire a Crucii Roșii.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter