Drepturile gravidelor la locul de muncă

De Unica.ro, pe

Eşti însărcinată? Felicitări! Îţi cunoşti drepturile? În societatea modernă multe femei încearcă să amâne minunatul moment în care vor deveni mămici, tocmai din cauza faptului că nu…

… au încredere că legislaţia română chiar le protejează.

Să fii gravidă îţi garantează un statut special atât în viaţa de familie cât şi în cea profesională. Drepturile femeilor gravide nu pot fi combătute cu argumente de absolut nici un şef răutăcios sau intolerant.

Multe femei se tem groaznic că, în momentul în care rămân însărcinate şi anunţă compania, vor fi concediate. Acest lucru nu este posibil dacă anunţul este făcut pe cale oficială, adică printr-o înştiinţare adresată direct conducerii companiei.

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES) a derulat în timp multe campanii de informare a publicului larg cu privire la legislaţia naţională în domeniul egalităţii de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi.

Astfel, precizează ANES, maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare, iar orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei legat de sarcină sau de concediul de maternitate constituie discriminare în sensul legii.

Legea nr. 25/2004 face parte din legislaţia medicală privind protecţia maternităţii la locul de muncă, mai explicit dreptul gravidelor la locul de muncă.

De aceste drepturi beneficiază salariatele gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.

Drepturile gravidei în baza legislaţiei medicale

Orice angajator care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României are obligaţia să nu te expună atunci când eşti gravidă, lauză sau când alăptezi la riscuri ce îţi pot afecta sănătatea.

Dacă ai un serviciu care presupune lucrul numai în picioare sau în poziţia aşezat, angajatorul are obligaţia să-ţi schimbe locaţia în care îţi desfăşori activitatea astfel încât să îţi asigure asigure pauze la intervale regulate de timp şi spaţii fie pentru a te odihni în poziţia şezând, fie pentru a te plimba.

Acest interval de timp este stabilit de către medicul de medicina muncii. În cazul în care locul de muncă nu permite existenţa unui spaţiu de odihnă în poziţia şezut sau a unei zone în care să se plimbi, angajatorul trebuie să-ţi găsească un alt post.

De asemenea, el mai trebuie să-ţi acorde posibilitatea reducerii duratei de muncă cu o pătrime, fără ca veniturile salariale să fie reduse, în cazul în care la recomandarea medicului de familie nu poţi să îndeplineşti un program normal de muncă (Legea nr. 25/2004, art. 13).

De asemenea, angajatorul trebuie să-ţi plătească pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună în cazul în care consultaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru şi să-ţi acorde pauze de alăptare de câte o oră, în timpul programului, sau, la cerera ta, să reducă timpul de lucru cu două ore zilnic, fără diminuarea salariului. Acordarea de dispensă nu trebuie să-ţi diminueze drepturile salariale.

O altă obligaţie a angajatorului este să te transfere la un loc de muncă de zi dacă munceşti noaptea, pe baza solicitării tale scrise şi să-ţi modifice condiţiile/orarul de muncă ori să-ţi repartizeze la alt loc de muncă indiferent dacă eşti gravidă, lăuză sau alăptezi, cu o activitate ce prezintă riscuri minime pentru sănătatea ta. Trecerea la tura de zi trebuie să fie însoţită de un document medical în care este menţionată perioada în care sănătatea ta este afectată de munca de noapte. Dacă transferul nu este posibil ai dreptul este de a beneficia de concediu şi indemnizaţie de risc maternal.

După ce naşti ai obligaţia să efectuezi minimum 42 de zile de concediu postnatal, pentru protecţia sănătăţii tale şi a copilului.

Trebuie să ştii că în perioada în care eşti gravidă, în concediu de maternitate sau când eşti în concediu de creştere şi ingrijire a copilului, concedierea nu poate fi dispusă.

Aceste interdicţii nu se aplică însă în cazul concedierilor rezultate din desfiinţarea postului ca urmare a dificultăţilor economice, a transformării tehnologice sau reorganizării angajatorului. El trebuie să păstreze confidenţialitatea asupra stării tale de graviditate şi să nu anunţe alţi angajaţi decât cu acordul tău scris şi doar în interesul bunei desfăşurării al procesului de muncă.

Drepturile gravidelor la concediu de risc maternal

Poţi să-ţi iei concediu de risc maternal în următoarele situaţii: înainte de data solicitării concediului de maternitate, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu (42 de zile) şi în cazul în care nu soliciţi concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani sau a vârstei de trei ani, în cazul copilului cu handicap.

Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă maximă de 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care trebuie să-ţi elibereze un certificat medical. Nu poţi beneficia simultan de concediul de risc şi de alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.


Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter