Județul din România cu aproape 1.000 de mame minore

De Unica.ro, pe

În România, sarcinile în rândul tinerelor minore continuă să fie o problemă, iar un județ a ajuns chiar să aibă aproape 1.000 de mame sub 18 ani.

Este vorba despre județul Mureș, care a ajuns în anul 2021 la un număr de 931 de mame minore, cele mai multe la nivel național, potrivit informațiilor oferite de președintele Salvați Copiii Mureș, dr. Meda Neagoe. Ea a mai explicat și că unul din patru copii născuți de mame sub 18 ani se nasc prematur sau au malformații congenitale.

„Judeţul Mureş a ajuns, anul acesta, la un număr de 931 de mame minore, suntem pe primul loc în ţară”, a spus dr. Meda Neagoe, citată de Agerpres. „Este rezultatul unui an de analize efectuată de către Salvaţi Copiii România, privitoare la situaţia mamelor minore şi din zonele defavorizate din România şi din Republica Moldova. Din păcate, judeţul Mureş conduce la mame minore, conduce la copii care se nasc din mame minore, aceşti copii au şi probleme, unu din patru se nasc înainte de termen, au diferite malformaţii congenitale, necesită apoi tratamente şi intervenţii specializate. Ne îngrijorează pentru că totalul de 931 de mame se referă la 2019, fiindcă se pare că în 2020 situaţia se agravează, vârsta medie de naştere a unui copil a scăzut la 16,3 ani”.

Aceasta a mai adăugat, după cum arată Digi24: „Problema este că ele provin din medii defavorizate, una din patru abandonează educaţia, creşte abandonul şcolar şi atunci devin foarte vulnerabile în mediul social. Încercăm, prin filiala Mureş, care are un centru în comuna Râciu, unde coordonatoare este Nicoleta Baciu, o asistentă socială şi o femeie extraordinară, încercăm să demonstrăm şi să creăm un model. Aici a dat rezultate. Căutăm şi alte localităţi unde să ne oferim ajutorul”.

Citește și: Copiii și gravidele, cei mai afectați de expunerea la deșeurile electrice și electronice. Iată cât de mult ajută reciclarea!

Citește și: Cum i-a afectat pe copii pandemia: „Deși puteam vorbi din spatele unui ecran, ne lipsea mult conversația față în față”

Citește și: Papa Francisc cere producătorilor de arme să se oprească: „Războiul devorează copiii patriei”

Citește și: În România, doar 20% din profesori sunt pregătiți să predea online, conform ministrului Educației

Experta a mai spus că prin programul de succes implementat în comuna Râciu s-a reușit ajutorarea mamelor tinere prin cursuri de parenting, dar a dus și la diminuarea numărului de mame minore prin intermediul educației contraceptive.

„În aceste comunităţi în care sunt depistate mamele, avem programe prin care sunt ajutate să capete încredere în asistentul social, în mediatorul sanitar, în asistenta medicală şi în medicul de familie, sunt ajutate cu bani pentru a-şi face analizele specifice”, a spus doctorul. „Salvaţi Copiii le ajută cu transport, cu programare la medic, cu medicaţie pentru ele şi cu ajutor pentru copilul care se naşte, cu hăinuţe, medicamente şi lapte praf. Din păcate, problema este că dacă au aceşti copii, unii părinţi trăiesc din alocaţii, taţii au o medie de vârstă de 20,4 ani şi foarte puţini dintre ei muncesc şi atunci se perpetuează traiul din aceste alocaţii, care oricum nu le asigură un trai la un nivel necesar”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter