De unde scoţi ideea salvatoare

De Corina Buhagiar, pe

Trebuie urgent gasita o solutie si pare un task prea mare pentru un singur om? Clar, ai nevoie de un brainstorming. Strange-ţi repede toti colegii si pune-ti de-o furtuna!
Nici n-o sa-ti vina sa crezi de unde „sare iepurele” cand e vorba de idei. Unde mai pui ca e si distractiv! O adevarata oaza de creativitate jucausa in rutina obisnuita a sarcinilor de serviciu. Brainstormingul clasic are doua variante: cea „live”, cu oamenii stand efectiv fata in fata, sau cea scrisa. Pe hartie sau chiar on-line, in retea (numita si brain-netting).

La vanatoare de idei
Sunt trei principii simple pe care participantii trebuie sa le respecte:
1. Da drumul la orice idee iti vine in cap, oricat de nastrusnica sau fantastica.
2. Nu critica sub nici o forma ideile celorlalti, chiar daca ti se par absurde sau nebunesti.
3. „Brodeaza” fara retinere pe ideile celorlalti, ducandu-le mai departe.
Principiul 3 se mai numeste si „parazitarea”. Ca si cum te-ai cocota pe ideea altuia si ai continua-o, chiar si intr-o directie diferita. De obicei ideea ACEEA, care va trebuie, apare din impletirea mai multor idei, complet diferite. Vezi exemplul echipei care incerca sa satisfaca dorinta unui milionar de a vana pe propiul domeniu. Dar nu animale, fiindca era non-violent. Si nici tinte din plastic, fiindca nu era destul de distractiv si trebuia sa mearga pana aproape sa verifice daca le-a nimerit. Iar tintele de ceramica folsite pana atunci murdareau padurea. Ingrijitorul domeniului trebuia sa caute cioburile si sa le mature. Obositor… Deci, din ce sa fie? „Oh, daca as fi tinta, eu as ingheta de frica!” a zis o domnisoara. „Asta e!” a stigat un altul. „Sa facem tintele din gheata colorata!” Ingrijitorul n-avea decat sa le plaseze in diverse locuri cu putin timp inainte, iar pe urma „cioburile” s-ar fi topit…

Varianta electronica
Timpul e din ce in ce mai scurt. Sedinta in care sa-i strangi pe toti ca sa cautati diverse rezolvari pentru una sau alta…? E un lux pe care foarte putine locuri de munca si-l pot permite. Noroc ca a evoluat tehnologia! Daca sunteti toti legati in retea, nici nu-i nevoie sa va intalniti fizic. Mailurile scrise cu „grup” in dreptul lui „to:” pot tine loc de intalnire, sau, si mai bine, un forum creat special pentru o anumita problema. Astfel, dezbaterea se poate intinde pe mai multe zile, fara sa afecteze activitatea nimanui. Fiecare poate sa intre acolo in momentele lui mai libere. Dar, obligatoriu, cele trei principii de mai sus continua sa ramana valabile. Nici un pic de critica nu e permisa, ca sa nu cumva sa puneti pe fuga creativitatea sau spontaneitatea!

Toti pentru o idee 
Stii proverbul u „Toti pentru unul si unul pentru toti”. Un brainstorming reusit este (daca mai era nevoie) dovada ca exista spirit de echipa. Cei care o compun arata ca sunt suficient de ne-egoisti. Fiindca la sfarsit nu se va mai putea spune a cui a fost ideea. Nimeni n-o sa se poata lauda cu meritele descoperirii ei. Dar ramane, pentru toti, satisfactia de a fi gasit o solutie geniala, impreuna cu niste colegi grozavi. Mult succes!

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter