Câţi bani să ceri la negocierea salariului

De Unica.ro, pe

Eşti prezentă la interviul de angajare şi se apropie momentul care dă cei mai mulţi fiori, cel în care angajatorul întrebă de pretenţiile salariale. Ce faci, cât îi spui că vrei?

De fiecare dată când în timpul unui interviu de angajare se apropie momentul negocierii salariale candidaţii încep să se frământe şi să gândească: „Ce să spun dacă mă întreabă cât vreau? Cât să cer? Oare e bine să-i rog pe ei să-mi facă oferta, sau să cer eu mai mult ca să am de unde să scad”. 

Toate aceste întrebări încarcă gândurile fiecărui candidat mai ales în ziua de dinaintea interviului. Un candidat diplomat va aştepta ca acest subiesct să fie abordat de către angajator. De regulă informţiile cu privire la pachetul salarial sunt prezentate într-un raport cu grila salarială definită în cadrul organizaţiei.

Ca să nu fii înţeleasă greşit trebuie să laşi de înţeles că motivaţia financiară nu este cel mai important aspect pentru tine, ci motivaţia de a intra în noua companie. Este recomandat ca aspectul financiar al ofertei să fie abordat de către angajator într-o etapă avansată a procesului de selecţie, după ce au fost evaluate compatibilitatea ta cu cerinţele postului şi cultura organizaţională.

Nu întreba din prima de bani

„Este total neindicat ca prima întrebare pe care o adresezi angajatorului în cadrul unui interviu să fie legată de bani sau beneficii. Întotdeauna este bine ca primele două, trei întrebări să fie legate de atribuţiuni, responsabilităţi, colegi, şefi, condiţii de lucru sau piaţa specifică în care activează compania. Abia apoi poţi să întrebi despre beneficii, dar numai dacă este foarte important pentru tine”, spune scriitorul Ştefan Murgeanu în cartea „Concediază-ţi şeful”.

O abordare prematură a subiectului salarial poate genera impresia unei motivări predominant din exterior. Inainte de a măsura în cifre valoarea competenţelor tale, fiecare angajator va dori să evalueze gradul în care vei corespunde cerinţelor firmei. 

Cum şi cât să vorbeşti

Negocierea salariului depinde foarte mult şi de nivelul de carieră la care te aflii şi maniera în care ai fost abordată de către angajator. În mare, dacă nu ai experienţă, este bine să nu te pronunţi referitor la nivelul salarial aşteptat şi să răspunzi astfel: „consider că dumneavoastră veţi aprecia exact şi corect nivelul şi cuantumul salarial pe care acest job îl are. Eu voi fi mulţumită şi încântată să mă alatur echipei de aici”.

Dacă ai experinţă, discută deschis cu angajatorul despre aşteptările tale salariale. Aici se poate discuta despre pachetul actual şi nivelul aşteptat în cazul unei angajări, eventual şi de primă de instalare dacă este cazul. Totuşi, înainte de a ajunge în faţa unui angajator, trebuie să te autoevaluezi.

Asta presupune raportarea la calitatea competenţelor pe care le deţii, raportul cerere/ofertă pe piaţa forţei de muncă, respectiv gradul de disponibilitate a aceloraşi competenţe pe piaţa forţei de muncă şi numărul ofertelor de angajare pe care le poţi accesa.

Ponturi

Când vrei să primeşti o ofertă salarială bună dar nu vrei să laşi impresia că asta urmăreşti, trebuie să te concentrezi pentru a face o impresie bună în faţa angajatorului şi să-l determini pe acesta să considere că nici un alt candidat nu este mai bun ca tine.

Aşa angajatorul îţi va propune un pachet salarial generos ca să te atragă. În general este important să demonstrezi că eşti cea mai potrivită candidată şi că eşti foarte bună profesionistă.

O ofertă salarială bună va fi prezentată celui mai bun candidat dintre cei disponibili, respectiv celui care face dovada, în toate etapele procesului de selecţie că deţine calităţile profesionale, relaţionale şi motivaţionale dorite de către organizaţie.

Dacă te concentrezi pe conţinutul postului, pe responsabilităţile specifice şi pe dezvoltarea pe termen lung în cadrul organizaţiei respective, vei transmite angajatorului un mesaj pozitiv, iar oferta financiară pe care acesta ţi-o va face, va beneficia de acest efect.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter