Automotivează-te la serviciu!

De Unica.ro, pe

Cred că fiecare dintre noi trăieşte momente în care starea de spirit pe care o are nu este una dintre cele mai bune şi simte că lipsa de vlagă şi de chef de viaţă îi seacă orice picătură…

…de energie. Psihologii adună toate aceste simptome într-un singur fenomen numit lipsă de motivare. Mai rău este însă, spun aceştia, atunci când lipsa de motivare a angajaţilor este cauzată de problemele pe care le întâmpină la serviciu, de scăderile salariale, de reducerea sau excluderea bonusurilor sau de volumul de muncă prea mare pe care aceştia sunt nevoiţi să-l suplinească.

„Lipsa de motivaţie a angajaţilor la locul de muncă este unul dintre principalii factori cauzatori ai scăderii productivităţii organizaţiei”, consideră psihologul Elena Dumitru.

Aceasta spune că cel mai important lucru pentru un angajat care constată că a devenit demotivat este să încerce să se automotiveze, reuşind astfel să evite „golurile” în productivitatea sa.

Specialistul spune că dacă organizaţia nu poate motiva un angajat, acesta trebuie să-şi adune puterile interne, să se mobilizeze şi să meargă mai departe, chiar dacă salariul nu este cel pe care-l meriă şi sarcinile suplimentare apărute după concedierea unor colegi, îl copleşesc.

Important, spune Dumitru, este să nu stai şi să te afuzi în acea stare, trebuie să acţionezi şi să crezi că vei putea lucra în continuare liniştită şi motivată. Diferenţa dintre un angajat total neproductiv şi unul productiv, care au aceleaşi salarii şi lucrează în aceleaşi condiţii este exact automotivarea.

Psihologul a întocmit şi o listă de metode de automotivare pe care le recomandă cu căldură:

Dă-ţi un implus

Se ştie că orice lucru alegem să facem, primul pas este cel mai greu. Chiar dacă încă nu te simţi pregătită ca de mâine să adopţi o altă atitudine, mai pozitivă faţă de situaţia de la job, fortează-te s-o faci. Gândeşte-te că orice lucru are un început şi că odată şi-odată, trebuie să porneşti pe acel drum. De ce să nu începi de mâine?

Totul e trecător, nimic nu e permanent

Atunci când nu-ţi mai place deloc situaţia profesională în care eşti, atunci când nu te mai duci la serviciu cu plăcerea de altă dată, nu te da bătută, mergi înainte, impune-ţi stări pozitive şi gândeşte-te că această etapă a vieţii tale profesionale este trecătoare şi neînsemnată.

Nu compara situaţia actuală cu altele mai bune

Atunci când salariul îţi scade, bonusurile îţi sunt reduse iar sarcinile se înmulţesc pe zi ce trece, nu compara acest lucru cu alte perioade mai bune din viaţa ta profesională. Cu siguranţă aşa nu vei reuşi decât să te demotivezi şi să devii mai frustrată.

Continuă să lupţi

Mulţi angajaţi au tendinţa de a renunţa să lupte în „bătălia” cu factorii demotivatori şi „cad” în stări negative care le afectează productivitatea pe timp îndelungat. Ingoră tot ce te deranjează în jurul tău, fă-ţi o lume a ta în care tu eşti şeful şi-ţi va fi bine. Nimic nu te va atinge!

Notează-ţi rezultatele bune

Aşa vei fi în măsură să observi productivitatea pe care o ai şi te vei putea automotiva ştiind că de la o lună la alta dai un randament mai bun sau cel puţin la fel de bun.

Ajută-ţi colegii

Sprijină-i pe cei din jur să se automotiveze, împarte experienţa ta cu ei şi fă-i să înţeleagă „reţeta” succesului care a funcţionat în cazul tău. Văzând că şi alţi colegi reuşesc să-şi inducă stări pozitive urmând exemplul tău, vei fi mândră de efectele ajutorului oferit şi acest lucru îţi va aduce satisfacţie şi motivare în continuare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter