Amanet: 5 sfaturi prin care faci bani rapid

De Diana Zagrean, pe

Firmele de amanet sunt destul de prospere pe timp de criză, dovadă numărul tot mai mare de mici afacerişti care îşi deschid astfel de magazine. Ca în orice situaţie care presupune producerea unor sume relativ mari de bani foarte rapid, există şi excrocherii. Iată cele 6 metode prin care poţi să faci rost de bani rapid, fără să fii păcălit.
1 Amanetul trebuie să fie o soluţie de urgenţă
Nu apela la astfel de firme decât dacă ai nevoie urgentă de bani şi amanetarea bunurilor personale a rămas ultima soluţie. Dacă ai cum să obţii un card de credit sau o descoperire de cont, nu te apuca să vinzi lucrurile de preţ de prin casă. Dobânzile la amanet sunt mari şi dacă nu plăteşti la termen, rişti să pierzi bunurile pentru totdeauna. Avantajul este că dacă nu reuşeşti să pklăteşti rata, nu eşti înscris în biroul de credite.
2. Ţine ochii larg deschişi
În vremuri de restrişte, când toată lumea o duce greu, afacerile de tip amanet înregistrează creşteri substanţiale. Cu toate astea, nu trebuie să ai încredere totală în astfel de companii, fără o verificare în prealabil. Dacă ai vreun prieten care a apelat la această metodă de a face bani rapid, întreabă-l şi sfătuieşte-te înainte să dai obiecte de valoare unor necunoscuţi în schimbul unor sume de urgenţă.
3. Casele de amanet vor să obţină profit
Trebuie să înţelegi mecanismele unei astfel de afaceri dacă vrei să obţii un preţ bun pe lucuruile tale de valoare. Dacă o brăţară de aur ca a ta, moştenită de la bunica se vinde în magazinele din mall cu 500 lei, s-ar putea ca la amanet să nu iei mai mult de 300 de lei pe ea. Dacă în străinătate, casele de amanet au mai mult interes să îţi recuperezi obiectele, pentru ca ei să încaseze doar dobânda, fără dureri de cap suplimentare, la noi, multe case speră să nu îţi poţi achita suma. Astfel, ei rămân cu o parte din dobândă, plus obiectul pe care îl topesc şi revând sub alte forme în magazine partenere sau prin reţele proprii. Ai grijă cu cine închei contractul de amanet, pentru a nu avea surprize neplăcute.
4. Ia în calcul valoarea sentimentală
Atunci când semnezi contractul de amanetare, îi dai dreptul brokerului să vândă obiectul tău dacă nu îşi achiţi ratele. Uneori, viaţa devine complicată şi dacă e vorba de o bijuterie de familie, poate că este mai bine să te împrumuţi la un prieten. Dacă vrei doar să scapi de nişte bijuterii vechi, cercei desperecheaţi sau o verighetă a unei mătuşi, pe care ai moştenit-o, amanetează fără probleme. Dacă, însă, vrei să faci rapid rost de bani în schimbul cerceilor cu perle de la bunica sau a inelului de logodnă, asigură-te că le poţi recupera şi că îţi permiţi rata înainte să le dai casei de amanet.
5. Nu doar bijuteriile se pot amaneta
Unele case de amanet primesc şi obiecte de uz casnic sau gadgeturi, telefoane mobile, laptopuri şi televizoare LCD. Deşi pare degradant să îţi vinzi electrocasnicele pentru a plăti chiria, uneori este mai bine să acoperi nişte datorii presante. Televizoare cu ecran plat îţi poţi cumpăra şi mai târziu, când ai deja destui bani să achiţi ratele şi facturile.
Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter