Prognoză sumbră de la „Dr. Doom”: Vine „mama tuturoror crizelor”

Ultimul update Luni, 05 iulie 2021, 18:01

„Dr. Doom” avertizează că economia globală ar putea să treacă prin „mama tuturor crizelor”, din cauza stagnării creșterii economice și majorării prețurilor.

Economistul Nouriel Roubini (supranumit și Dr. Doom, din cauza prognozelor sumbre pe care le face), a subliniat într-un editorial The Guardian că guvernele și băncile „creează condițiile pentru mama tuturor crizelor stagflaționiste de datorii în următorii câțiva ani”.

Roubini consideră entuziasmul general în legătură cu criptomonedele, așa-zisele „acțiuni meme”, companiile de achiziții cu destinație specială ca fiind dovezi ale unei exuberanțe iraționale. El crede că inflația va fi alimentată de cererea imensă, iar prețurile vor crește din cauza unor presiuni asupra ofertei, cum ar fi implementarea unor politici protecționiste, destrămarea unor lanțuri de distribuție globală și atacurile cibernetice asupra elementelor esențiale din infrastructură, după cum relatează HotNews.

O altă problemă adusă în discuție de economist este faptul că guvernele lumii au împrumutat cantități mari de bani, cu scopul finanțării planurilor de relansare economică. În prezent, acestea sunt mai îndatorate decât acum jumătate de secol.

Citește și: Sondaj: aproape două treimi din români s-ar muta la țară

Citește și: Țara care vrea să renunțe la restricții și la numărarea cazurilor de COVID-19

Citește și: Predicții sumbre ONU: cât de rău va arăta viața pe Terra peste 30 de ani

Citește și: Klaus Iohannis: „Fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”

Dacă piața se prăbușește, iar economia globală intră în recesiune, Roubini crede că guvernele lumii vor întâmpina mari dificultăți în gestionarea datoriilor, salvarea companiilor și acordarea de asistență financiară gospodăriilor.

Economistul a explicat că băncile centrale se confruntă cu un paradox periculos: dacă modifică planurile de relansare economică există riscul unui val continuu de falimente, iar dacă continuă ce fac acum ar putea alimenta o inflație de două cifre.

„Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil”, a spus Roubini. „Stagflația din anii 1970 se va întâlni în curând cu criza datoriilor suverane din perioada de după 2008. Întrebarea nu este dacă, ci când”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter