EXCLUSIV! Chef Sorin Bontea, despre viața în bucătărie, „Chefi la Cuțite” și familie

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 07 iunie 2019, 13:07
La început părea de neînduplecat și un jurat dur. Apoi ne-a lăsat să îi descoperim latura sensibilă, dar și pe cea amuzantă. Iar acum, chef Sorin Bontea a dezvăluit în exclusivitate pentru Revista UNICA cum este în spatele camerelor, în viața de zi cu zi și ne-a spus cine este „chef-ul” în bucătăria sa de acasă.

De unde pasiunea pentru bucătărie?

Pasiunea mea pentru bucătărie s-a dezvoltat cu timpul. Eram foarte mic când am făcut primul meu preparat. Le-am pregătit unor prieteni hamsie crocantă pe scobitoare, așa era moda pe vremea aceea, prin anii `80. Dar au ieșit ca la carte!

Ți-ai dorit întotdeauna să devii chef?

La început mi-am dorit să devin director de complex! (râde) Pe vremea mea, într-un complex regăseai un restaurant, o alimentară, practic toate reunite, și mă fascina ideea că aș putea, cândva, să conduc așa ceva. Eu, ca tânăr aspirant în bucătărie, îmi imaginam că aceasta va fi meseria mea.

Cum te împarți între bucătărie și familie? Ți-a afectat în vreun fel profesia viața familială?

Mi-a „afectat” în bine, dacă se poate spune așa. Ei m-au susținut întotdeauna, au fost alături de mine și drept dovadă…familia este în continuare lângă mine. Chiar dacă în perioada în care am fost plecat mi-a fost greu să stau departe de ei, și, cu singuranță, și lor le-a fost la fel, m-au încurajat fără urmă de îndoială. Mă consider un om foarte norocos!

Ce sfat ți-ai da dacă te-ai întâlni cu tine la 20 de ani?

Sorin, fă-te cântăreț! (râde) Mi-ar fi plăcut să fac și muzică, am cochetat cu chitara când eram mic, am cântat și vocal, dar se pare că soarta m-a dus pe un alt drum. Nu pot să mă plâng, dar cred că mi-ar fi plăcut să fac și asta. Poate că nici acum nu este prea târziu!

Care este mâncarea ta preferată? Și ce îți place să mănânci cel mai mult?

Nu am o mâncare preferată și nu am avut niciodată, îmi plac toate. Cred că cel mai important este cu cine mănânci, când o mănânci și… cât de foame îți este!

Care a fost cea mai dificilă perioadă în toți acești ani în bucătărie? De ce?

Perioada mea de început în bucătărie și, cu singuranță, perioada în care am fost plecat au fost cele mai dificile. Au fost vreo 8-9 ani cu mult stres, multă muncă, iar pentru că eram departe de familie mi-a fost și mai greu. Am mai zis-o și o repet, meseria de chef nu este deloc ușoară, pentru că de foarte multe ori nu ai sărbători, vacanțe și nici mult timp liber de petrecut cu cei dragi. Cei care vor să aleagă acest drum ar trebui să fie extrem de motivați și de autodidacți

Cum este Sorin Bontea în spatele ecranului?

Frumos, deștept și modest! (râde) Sunt un om normal. Merg la piață, îmi petrec timpul cu familia, gătesc alături de ei, de prieteni, mă relaxez, mai merg pe la câte un film, la cumpărături.

Ce te face fericit?

Momentele simple mă fac cel mai fericit, orice lucru mic ce mă poate face să zâmbesc. Nu am nevoie de ceva special!

Care sunt calitățile și defectele tale în bucătărie?

Sunt atent la detalii și mă adaptez destul de repede atunci când ceva nu iese conform planurilor în bucătărie. Dar îmi este destul de greu să mă autoanalizez. Puncte slabe? Păi ce, eu am puncte slabe și nu am știut?! (râde)

Ce te-a surprins cel mai mult în emisiunea „Chefi la Cuțite”?

Concurenții mă surprind cel mai tare și spun asta chiar și după șase sezoane de Chefi la cuțite. Mereu apar preparate surprinzătoare gătite de persoane la care nu te-ai fi așteptat niciodată! Am avut oameni fără experiență, care au reușit să ne lase fără cuvinte cu farfurii de trei cuțite, copii talentați, care promit multe pentru viitorul gastronomiei românești. Formatul show-ului este unul care pune în lumină tipologii diferite de oameni, însă toți aceștia luptă pentru pasiunea noastră comună.

Dacă ai fi fost concurent cu ce preparat te-ai fi prezentat la preselecție?

Bună întrebare! Dacă aș fi fost concurent, jurizat de cei doi prieteni ai mei, aș fi pregătit două preparate diferite. Pentru Scărlătescu fără doar și poate o porție de clătite, iar pentru Dumitrescu…lăcuste prăjite, sau ceva asemănător care să-i “încânte” fobia. (râde)

Cu cine ai face echipă într-un duel între bucătari? Cu Florin Dumitrescu sau Cătălin Scărlătescu? De ce?

Cu amândoi aș face echipă, chiar nu pot să îi separ. Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu sunt ca gemenii, cu bune și cu rele…îi iau la pachet! Mai în glumă, mai în serios, sunt mândru că prezint cu ei acest cooking show, sunt niște bucătari extraordinari de buni.

Până la ce vârstă te vezi în bucătărie?

Până la pensie și un pic după!

Cine gătește acasă? Tu sau soția ta?

De cele mai multe ori gătește soția, și o face extrem de bine, preparatele ei sunt de nota 10. Am și eu un chef în bucătărie!  Gătesc și eu, când cei dragi vor să mănânce vreo rețetă de-a mea, sau ceva mai special. În familie, facem echipă în bucătărie, mai ales la mesele de sărbători, când pregătim împreună meniul. Miruna, fiica mea, ne ajută cu deserturile, specialitatea sa.

Dacă ai fi un simplu spectator și te-ai vedea la televizor cum te-ai descrie?

Frumos, deștept și modest! (râde)

Descrie-ți colegii jurați.

Simpatici, amuzanți, talentați și…ofticoși! Mai ales când se “întâmplă” să câștig eu. (râde)

Ce așteptări ai de la noul sezon „Chefi la cuțite”? Crezi că vei câștiga din nou?

Încep fiecare sezon Chefi la cuțite cu gândul de a câștiga, însă ce se întâmplă pe parcurs nu depinde în totalitate de noi. Contează standardul impus de concurenți, temele culinare ale battle-urilor, inspirația de moment, profilul degustătorilor, și așa mai departe. Ce știu sigur, însă, este că în fiecare luptă intru cu arme “grele”, am avantajul celor mai multe sezoane câștigate. Deci…eu spun că-l voi pune în palmares și pe acesta!

Vezi în Galeria FOTO mai multe imagini cu chef Sorin Bontea, realizate cu Huawei P30 Pro.

Foto: Robert Hanciarec

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter