Trio Zamfirescu: „Suntem foarte uniţi”

De Libertatea pentru femei, pe

La fel ca pe acordurile flamenco, cei trei fraţi, Georgeta (26 ani), Ionuţ (26 ani) şi Stan Zamfirescu (31 ani), recunoscuţi drept cei mai buni chitarişti tineri din ţara noastră, se completează excelent şi în timpul liber.
Mi-au povestit cât li s-a schimbat viaţa în ultimul an, curiozităţi neştiute despre ei, dar şi surprizele pe care le pregătesc. Cred că de-a lungul timpului aţi câştigat toate concursurile naţionale de chitară…
Stan: Da, a fost o etapă din viaţa noastră, o etapă foarte importantă şi începusem să mergem la câştig sigur. La toate concursurile, din ţară cel puţin, ştiam cine vine, lumea ne ştia pe noi şi era destul de uşor de presupus cine va obţine primele locuri. La un moment dat, eu şi Ionuţ ne-am dus la un concurs la Cluj fără bani de tren pentru drumul de întoarcere. Am luat doar biletele de dus, cazarea ne-a fost asigurată şi, dacă nu câştigam, probabil rămâneam acolo.   

Aţi fost şi la concursuri în străinătate. Cum au fost?
Stan: Am plecat prima dată printr-o sponsorizare, iar apoi cu banii câştigaţi din alte concursuri. Totuşi n-a durat mult pentru că era costisitor. Cazarea, drumul şi masa pentru fiecare ne costau cam 700 de euro, iar premiul era în cel mai bun caz 1.500-2.000 de euro. Şi contează şi norocul, dacă ai parte de un juriu favorabil, pentru că sunt mulţi participanţi care cântă foarte bine şi diferenţa se face la nivel de gust, de subiectivitate şi uneori de ţară. Ne ştiu majoritatea profesorilor din Europa şi din lume.

La un calcul aproximativ, cam cât aţi câştigat?
Stan: De-a lungul timpului, luând în considerare concursurile din ţară şi din străinătate, peste 10.000 de euro, fiecare, şi multe chitare.
Georgeta: Acasă avem loc special pentru chitare. Pe unele le-am vândut, pe altele le-am păstrat şi cântăm pe cele care sunt cu adevărat bune.  

Stan, tu eşti profesor la Liceul George Enescu. Ce ţi-au spus elevii după ce ai început să devii tot mai vizibil ca imagine?
Elevii oricum mă apreciau pentru cariera mea clasică şi pentru ce realizasem până să mergem la „Românii au talent”. Când le-am spus că vom fi la un show naţional pe micul ecran au fost uşor sceptici, dar după aceea au fost foarte entuziasmaţi. La marea finală chiar a venit o parte dintre ei să ne facă galerie. A fost o adevărată frenezie!

Ce s-a schimbat în viaţa voastră de când aţi devenit persoane publice?
Georgeta: În primul rând, am avut mai multe concerte. În al doilea rând, am fost recunoscuţi pe stradă, ceea ce a fost foarte frumos pentru că toată lumea ne felicita.  
Stan: E flatant să vezi că se uită lumea la tine şi ştii de ce se uită. Iar noi suntem la stadiul în care ne face plăcere că oamenii ne observă chiar şi la masă, când pe unii i-ar deranja să fie „studiaţi”.

De ce flamenco? Sunteţi un fel de „latin lover”?
Stan: Este un stil de muzică pe care l-am iubit încă de mici, pe care îl ascutam de atunci. Şi
putem fi, da, pe stil latin lover, mai ales Ionuţ, care e campion naţional la salsa.

Întotdeauna aţi fost uniţi?
Georgeta: Da.
Stan: Cântând toţi la chitară, mergând la concursuri împreună, era inevitabil. Ne putem înţelege foarte bine sau prost.

Când vă certaţi cine cedează primul?
Georgeta: Niciunul. (râde)
Stan: E o întrebare foarte grea! De regulă ne oprim, ignorăm, facem altceva, apoi ne revenim şi începem să cântăm din nou. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ionuţ: Eu zic că ne certăm destul de des şi psihic, da, cedăm imediat! (râde) Vorbind serios, fiecare dintre noi cedează la un moment dat şi de regulă facem tabere. Mai exact, doi se ceartă şi al treilea devine arbitru.
Georgeta: Azi am fost eu arbitrul. (râde) Dar când nu e vorba despre muzică, ne înţelegem foarte bine. Chiar nu se pune problema să ne certăm.

Aveţi iubiţi/iubite?

Ionuţ: Acum nu am nicio iubită şi nici Georgeta. Stan e singurul implicat într-o relaţie.
Stan: Da, eu sunt cu cineva. O cheamă Ana Zidaru, e dansatoare de salsa şi luna viitoare împlinim un an de când suntem împreună. Acum dansează în Italia cu Johnny Vazquez, unul dintre cei mai buni dansatori de salsa din lume. Ne vedem mai mult în cursul săptămânii pentru că în weekend e plecată.

Mulţi decid să plece în afara ţării mai ales dacă sunt foarte buni în ceea ce fac. Voi aveţi încredere în România?
Stan: Eu cred că se poate întâmpla absolut orice.
Ionuţ: Dar în primul rând în România ne simţim foarte bine. Este vorba de prieteni, de ce-am construit aici şi de faptul că e o ţară pe care o iubim şi cu bune, şi cu rele.

Unde veţi cânta în perioada următoare?

Stan: În aprilie vom cânta în Centrul Vechi, într-o cafenea cunoscută, iar în luna mai vom fi cu siguranţă la Alba Iulia, la un festival de chitară clasică, între datele de 17 şi 19. Acestea sunt evenimentele publice confirmate!

Ce credeţi că ar trebui să se întâmple ca să vă stabilizaţi imaginea artistică?

Stan: Cred că locul nostru există, dar foarte importantă va fi apariţia noului nostru album. Iar dacă vom avea câteva videoclipuri şi vom fi ascultaţi şi la radio, va fi cu atât mai bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter