Dana Săvuică, la 53 de ani: “Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”. Ce relație are cu fiica ei / Exclusiv

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 25 ianuarie 2023, 14:26

Dana Săvuică, celebra prezentatoare, influencer și fost manechin, împlinește 53 de ani și face dezvăluiri inedite despre viața și cariera ei, în exclusivitate pentru UNICA.RO.

Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Dana Săvuică își aduce aminte de copilăria ei, petrecută alături de părinții diplomați, în Sri Lanka și Indonezia, și despre cât de greu i-a fost să se adapteze la întoarcea în România. Aflăm care este secretul tinereții sale, faptul că iubește și este fericită și că Julie, superba ei fiică, a decis să meargă pe drumul diplomatiei, ca bunicii ei.

Dana Săvuică, la 53 de ani: “Nu sunt un robot sau cineva care se ascunde după o imagine falsă”

Dana Săvuică își amintește că în liceu era tocilară și timidă, că a intrat în lumea modei pentru a-și învinge complexele și că ședința foto pentru Playboy a durat 7 zile, muncind câte 12 ore pe zi. Dana Săvuică ne spune care este cel mai mare defect al ei, ce nu ar face niciodată și își aduce aminte că, în clasa a VIII-a, s-a sărutat pentru prima dată cu un băiat.

“Nu mi-aș vinde niciodată sufletul” 

La mulți ani, Dana Săvuică! Împlinești 53 de ani, dar nu îi arăți deloc. Cum reușești? Care este secretul tău?

Secretul are câte puțin din toate: gene bune, sport, înot, balet și dans modern în copilărie, o gândire pozitivă, chiar optimistă, și o înțelepciune care vine odată cu vârsta, o experiență de viață și care m-a învățat că fericirea se regăsește în toate lucrurile care te-nconjoară, în oamenii care rămân loiali și aproape de tine la greu, în munca pe care o faci din pasiune și în captarea clipei trăind la maxim ca și când nu exista ziua de mâine.

Ce ți-ai dorit cel mai mult până acum, și ai obținut?

Libertatea de a face ce-mi doresc și de a fi autentică

Există ceva pe lista de ‘trebuie să fac’ ce nu ai reușit până acum?

Nu mai există în vocabularul meu cuvântul ‘trebuie’. Acum văd viața cu alți ochi. E adevărat că la 20 și 30 de ani aveam căsuțe de bifat, dar pe la 40 de ani am început să mă trezesc, am început să mă privesc cu alți ochi și tot ceea ce ‘trebuia’ să fac devenea din ce în ce mai irelevant. Eu reușesc în fiecare zi! Doar prin simplu fapt că am ajuns la 53 de ani sănătoasă, împăcată, relaxată, mai înțeleaptă.

Cum s-a schimbat Dana Săvuică de-a lungul anilor

La ce visai când aveai 20 de ani și la ce visezi acum?

La 20 de ani visam să termin facultatea, să fac o carieră, să fac un copil, să mă mărit, să am o casă și o mășină. Să ating culmea celebrității, să fiu cineva. 

Acum îmi permit luxul să visez la proiectele pe care le construiesc și le realizez în propriii termeni, timp și spațiu, având în spate munca titanică de peste 33 de ani în domeniul televiziunii și al modei care a condus la acest nume pe care îl port de la naștere și pe spatele căruia trăiesc acum. Un nume care a devenit cunoscut prin munca și inteligența mea, prin răbdare și perseverență, poate un pic de talent, dar foarte multă seriozitate. 

Amintiri din copilărie cu Dana Săvuică: „Am fost ruptă ani de zile de mângâierea și apropierea părinților”

Copilăria ta a fost ușor deosebită de a altor copii. Ce îți aduci aminte de perioada petrecută alături de părinți în Asia?

Am avut norocul să călătoresc și să trăiesc în țări exotice precum Indonezia și Sri Lanka datorită misiunilor diplomatice ale părinților mei. Ca orice copil, îmi plăcea să am prieteni, să mă joc și să simt dragostea părinților. Am avut o copilărie frumoasă în locuri pe care mulți oameni visează să le viziteze, înconjurată de Oceanul Indian, înotând în briza sa, călcând pe nisipul alb și fin, în mireasma florilor exotice și al palmierilor. Banane, mango, papaya, maimuțe, elefanți, cam așa am petrecut o bună parte a copilăriei.

Dar eram, totuși, la mii de kilometri depărtare de țară, de bunici și când a sosit timpul să revin în România pentru continuarea studiilor, am fost ruptă ani de zile de mângâierea și apropierea părinților. Un dezechilibru emoțional care și-a pus amprenta pe un copil care se transformă în adolescent.

Dana Săvuică, la 53 de ani: “Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”. Ce relație are cu fiica ei / Exclusiv
Dana Săvuică, în copilărie, alături de mama ei. Sursă foto: Arhivă personală

Dana Săvuică, despre perioada liceului: “Aveam acea libertate a vesticilor, lucru de neconceput pentru o țară comunistă”

Cum a fost perioada în care ai locuit la Târgoviște?

Am ajuns în țară în clasa a VI-a, direct cu avionul din Sri Lanka, unde primele clase le-am studiat la Școala Internațională Americană. Șocul a fost foarte mare. Nu mai stăpâneam limba română, cunoșteam un alt sistem de matematică, eram foarte bună la sport și învățasem să am acea libertate a vesticilor, lucruri care erau de neconceput pentru o țară comunistă.

“Eram o tocilară pentru că voiam să fac parte din elita elevilor”

Datorită iubirii și grijii bunicilor mei am reușit cu greu să mă aliniez la noile reguli din țară. Am avut noroc că am putut sta la Târgoviște în casa lor și că am mers la cele mai bune școli din Târgoviște. Am învățat, de fapt eram o tocilară, pentru că voiam să fac parte din elita elevilor. Orașul era curat, liniștit și cu oameni care își educau copiii în acest spirit. A fost o decizie foarte bună luată de părinții mei, față de ideea inițială că aș putea sta în București la căminul pentru copii al Ministerului de Externe.

Cum erai la liceu, mai timidă sau rebelă sută la sută?

Tocilară, eram bună la aproape toate materiile, dar excelam la limba engleză. Am participat la Olimpiadele de Limbi Străine și am ajuns ani la rând în faza națională, în clasa IX-a luând chiar premiul I pe țară cu nota 10. Educația și creșterea mea în Sri Lanka la Școala Americană a dat roade în acest sens.

Dar eram destul de timidă, ușor naivă, credulă, nu înțelegeam răutatea sau invidia unora vis a vis de ‘fata de ambasador care ne sfidează cu hainele și moda ei vestică’.

Când te-ai îndrăgostit prima oară?

Cred că eram prin clasa a VIII-a când m-am lăsat sărutată prima oară. Dar de îndrăgostit, asta a fost mai târziu, în facultate.

Cum a intrat Dana Săvuică în lumea modei: “Voiam să scap de timiditate și de complexe”

Când a început pasiunea ta pentru modă?

Pasiunea pentru modă o aveam de mică. Îmi plăcea să întru în dressing-ul mamei mele și să probez hainele ei, pantofii, făceam adevărate defilări de modă cu muzică, mă prefăceam că mă mișc pe scenă. După ‘89 am auzit de un casting realizat la Casa de Modă Venus. Eram studentă în anul II la ASE, la Relații Economice Internaționale și îmi doream să am bani de buzunar, să fiu independentă și să nu le mai cer tot timpul părinților mei. 

Vroiam să scap de timiditate și de complexe, vroiam să ies puțin din cochilia mea. Așa am ajuns pe catwalk la Casa de Modă Venus și am intrat prin concurs în elita manechinelor Zinei Dumitrescu.

Dana Săvuică, la 53 de ani: “Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”. Ce relație are cu fiica ei / Exclusiv
Dana Săvuică și Zina Dumitrescu. Sursă foto: Arhivă personală

Dana Săvuică: „N-am decis să fiu acum influencer, sunt din ‘90”

Cum ai decis să devii influencer?

Dacă am învățat ceva în viața aceasta este cum să mă reinventez. Tatăl meu m-a învățat încă de când eram copil să ’nu pun toți sacii într-o căruță’. Așa că am învățat să supraviețuiesc, să fiu cameleonică, să mă reinventez și să fiu maleabilă la schimbări. N-am decis să fiu acum influencer, sunt din ‘90 când am fost model și am influențat moda și stilul românesc de a purta haine. Apoi am influențat zeci de fete tinere să urmeze carieaă de model prin școala și agenția mea de modele în anii 1996-2010.

Dana Săvuică, prima vedetă din România care a pozat în Playboy

A urmat cariera în televiziune unde am influențat tinerii cum să se-mbrace cu stil cu prima emisiune de gen, ‘5’shopping’ la Acasă Tv și Pro tv, am îndemnat româncele să-și iubească corpul și feminitatea la orice vârstă atunci când am acceptat să fiu prima vedetă româncă care a pozat în Playboy – împlineam 30 de ani-, dărâmându-mi ultima barieră a timidității, complexelor mele, luptându-mă cu pudibonderia și ipocrizia multora. Am influențat tinere antreprenoare să-și muleze personalitatea după propriile standarde în prima școală de etichetă din România pe care am înființat-o în anul 1999, am adus-o pe Cathrine Deneuve în România ca ambasador onorific în primul Festival Internațional de Modă realizat de mine împreună cu Anca Duma și Agenția Saatchi în anul 2000. 

Știu că ai lansat și o carte.

Da, după multe emisiuni, organizări de concursuri de modele și festivaluri, reviste conduse ca Director Editorial, în 2018 am lansat cartea ‘Din călătoriile unei femei cu suflet de copil’ și am început să activez ca influencer pe rețelele de socializare. Dar n-am abandonat scena, moda și televiziunea. Pentru că vremurile se schimbă și eu sunt atentă la toate aceste schimbări. Iar viața mea este doar o părticică reflectată în lumea virtuală. Eu nu sunt un algoritm. Nu sunt un robot. Nu sunt cineva care se ascunde după o imagine falsă. Eu sunt reală și autentică 100%.

Dana Săvuică și rolul de mamă: “Julie merge pe drumul bătătorit de tatăl meu, cel al diplomației”

Cum este mama Dana? Acum Julie e mare, bănuiesc că sunteți cele mai bune prietene. Dar când era mică erai protectivă, strictă, sau o lăsai liberă?

Fiica mea are 29 de ani. Dar de când era mică am stabilit o legătură de prietenie cu ea, ca să nu mă perceapă că fiind acel adult strict de care trebuie să se ferească sau pe care să-l asculte cu sfințenie. Am fost protectivă, dar și relaxată. Am încercat să-i fiu alături atunci când îmi cerea ajutorul, nu să o sufoc cu prezența mea. Dar a fost și este un copil extraordinar. Nu prea mi-a dat bătăi de cap, așa că mă consider foarte norocoasă. 

Datorită ei am putut să-mi continui și cariera, fiind ajutată mult și de părinții mei. Julie și-a petrecut o parte din copilărie asemenea mie, cu părinții mei în misiuni diplomatice, în Finlanda, Pakistan și Indonezia. Am vrut să aibă și ea parte de o educație aleasă și să cunoască o altă lume. Sunt foarte bucuroasă că ea acum merge pe drumul bătătorit de tatăl meu, cel al diplomației. 

Dana Săvuică, la 53 de ani: “Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”. Ce relație are cu fiica ei / Exclusiv
Dana Săvuică și Julie, fiica ei. Sursă foto: Arhivă personală

Care a fost cel mai greu moment din viața ta?

Nu prea am avut momente grele și pentrut asta sunt recunoscătoare că m-a ferit Dumnezeu de rele, de boală sau alte lucruri care mi-ar fi răvășit viața și sufletul. Momentele cele mai grele au fost trecerea în neființă a bunicilor, a unor prieteni, a animalelor de companie dar asta este cursul firesc al naturii peste care trecem fiecare așa cum putem, cu durere în suflet, dar cu împăcare, cu gândul că acolo unde ajungem inevitabil cu toții e un loc mai bun și mai frumos. 

“Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”

Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?

Cred că cea mai importantă calitate este corectitudinea, loialitatea, seriozitatea, care sunt cam același lucru. Cel mai mare defect este poate acela că încă nu am învățat cum să iert. Când aflu că sunt trădată sau înșelată de cineva în care am avut toată încrederea, căruia mi-am deschis inima, atunci eu închid cu lacăt inima și arunc cheia. 

Ce nu știe lumea despre tine?

Că încă sunt o timidă.

Ce nu ai face niciodată în viața ta?

Să-mi vând sufletul.

Astă vară ai postat prima poză cu noul tău partener de viață. Ești fericită, iubită?

Eu zic că Da.

Declarai că vă cunoașteți din facultate. Poate de aceea ai avut încredere în el, după divorțul de soțul tău?

Poate. Dar are și alte calități.

Dana Săvuică, despre pictorialul Playboy: “Am pozat 7 zile consecutive, de la 8 dimineața la 8 seara”

În 1999 ai fost prima vedetă din România care a pozat în Playboy. Îți mai aduci aminte dacă ai avut emoții, vreo întâmplare de atunci?

Am avut emoții atunci când am ajuns la Chicago și am intrat în studioul imens unde urmă să fac ședința foto cu celebrul fotograf Richard Fegley, care a făcut pictorialele pentru Playboy America cu Naomi, Cindy Crawford, Pamela Anderson și alte celebrități. Am pozat 7 zile consecutive cu pregătiri de makeup și hairstyle, costumație, lumini și unghiuri de pozat, de la 8 dimineața la 8 seara. 

Dana Săvuică, la 53 de ani: “Cel mai mare defect este că încă nu am învățat cum să iert”. Ce relație are cu fiica ei / Exclusiv
Dana Săvuică, la 30 de ani, pozând pentru revista Playboy. Sursă foto: Arhivă personală

“Știau că sunt fiică de diplomat și vedetă tv și s-au gândit să-mi prezinte latura serioasă”

Când am ajuns în platou, decorul ales de americani era o bibliotecă cu cărți groase îmbrăcate în piele, cu un birou masiv din lemn sculptat și un fotoliu cu brațe curbate. Ei știau că sunt fiică de diplomat și vedetă tv și s-au gândit să-mi prezinte latura serioasă. Dar eu am refuzat, spre șocul redactorului șef al Playboy România, și le-am zis că vreau să pozez ca prima vedetă a lor, cea care a pozat în primul Playboy în anul 1953, Marilyn Monroe. Și asta s-a întâmplat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter