Paula Herlo: „Dacă s-ar fi deschis granițele când eram copil, cu siguranță și ai mei ar fi plecat” / Exclusiv

De Cristina Manea, pe Ultimul update Luni, 08 mai 2023, 13:41

Paula Herlo, jurnalista care luptă pentru dreptate, a fost invitată în cea mai recentă ediție a emisiunii FRESH by UNICA, în cadrul căreia a spus cum încearcă să pună umărul pentru soluționarea problemelor reale cu care se confruntă România, dar și cum i s-a schimbat viața profesională, după ce a primit Premiul Emmy, pentru reportajele din cadrul campaniei „Tu știi ce mai face copilul tău?”.

Paula Herlo ne-a vorbit cu emoție și despre părinții ei, despre căsnicia cu Cristian Leonte și a dezvăluit cum a ales să-și crească cei doi copii pe care-i ține departe de viața publică.

„Tu știi ce mai face copilul tău?”, campania care i-a adus Paulei Herlo prestigioasa statuetă Emmy

Paula Herlo a fost mereu interesată de subiectele sociale și politice, iar acest lucru s-a reflectat în munca sa. A realizat numeroase reportaje și anchete despre problemele cu care se confruntă societatea românească, cum ar fi sărăcia, corupția sau abuzurile din administrația publică. De altfel, în anul 2008, alături de colegii de la Ştirile Pro TV, Paula Herlo a primit Premiul Emmy pentru prima campanie coordonată şi realizată de ea, „Tu ştii ce mai face copilul tău?“.

Citește și: Paula Herlo, la FRESH by UNICA: „Sunt o mamă cool, care încearcă să-și crească liberi copiii” / Exclusiv

„Am stat de vorbă cu foarte mulți copii atunci și am fost extrem de impresionată de maturitatea cu care priveau ei deciziile părinților de a pleca. Era evident faptul că ei înțelegeau de ce au plecat părinții, pentru că nu plecaseră de bine, ci plecaseră pentru că nu aveau cu ce să-i întrețină, și copiii înțelegeau asta. Cei mai mulți spuneau că: „Mami s-a dus să muncească să-mi creeze mie un viitor” și, de fapt, ăsta era și adevărul, părinții plecaseră pentru că voiau ceva mai bun pentru ei.

Erau oameni care își pierduseră locurile de muncă și își doreau un viitor pentru copiii lor. Doar că, pentru copii, plecarea părinților la nivel psihologic a fost un dezastru. Pentru că oricât de mult ai încerca să înțelegi tu, cu mintea ta de copil, că mama a plecat, e foarte greu să accepți absența ei sau că tata a plecat. Și atunci toate discuțiile astea ale mele cu ei, că am vorbit cu zeci de copii atunci, erau extrem de răvășitoare.

Paula Herlo: „Tot timpul mă gândeam că aș fi fost unul dintre ei”

Și m-am și gândit că, dacă s-ar fi deschis granițele când eu eram copil, cu siguranță și ai mei ar fi plecat. Tot timpul mă gândeam că aș fi fost unul dintre ei cu siguranță, pentru că ai mei sigur ar fi plecat. Pentru că era după Revoluție, în perioada de tranziție pentru oameni, pentru toată România a fost foarte greu. Se desființau fabrici, oamenii își pierdeau locurile de muncă și da, am empatizat foarte tare cu copiii ăștia.” a declarat Paula Herlo, în exclusivitate, la FRESH by UNICA.

Paula Herlo și-a amintit de experiența unică trăită la New York, atunci când a fost laureată cu Premiul Emmy și a mărturisit emoțiile prin care a trecut când i-a fost înmânat „Oscarul în televiziune”.

„Îmi amintesc că m-am așezat pe o băncuță acolo, era o băncuță de catifea roșie și aveam statueta în mână, și m-am gândit că eu sunt o fată din Arad, crescută într-o familie de oameni simpli, care a ajuns la nivelul ăsta, mi se părea de neimaginat.

Unul dintre oamenii pe care i-am sunat atunci imediat a fost directorul stației locale, Bogdan Alupei, cel care m-a angajat la PRO TV Arad și de la care am învățat meserie. Cu surprindere mi-am dat seama că nu dormea, că nu putea să doarmă, era extrem de emoționat și el și aștepta telefonul meu. E unul dintre oamenii cu care am împărțit succesul meu, pentru că-i datorez extrem de multe.

Deci, m-am simțit mândră și nu-mi venea să cred pur și simplu. Sincer eu nu mă așteptam, m-am gândit că și nominalizarea e un premiu în sine și ne băteam cu cele mai mari televiziuni din lume, dar iată că ne-am întors cu statuia acasă și a fost foarte, foarte intens.” a povestit Paula Herlo la FRESH by UNICA.

Paula Herlo, despre cum își crește copiii

Dincolo de realizările profesionale, Paula Herlo spune că nu are bucurie mai mare decât să stea cu cei doi copii. Fiul Vladimir și fiica Ania sunt crescuți liberi, departe de lumina reflectoarelor, și încurajați să-și urmeze drumul pe care doresc să și-l croiască singuri.

„Vladimir și Ania sunt extrem de empatici și sunt foarte mândră de ei. Sunt atât de atenți și de săritori la nevoile celorlați copii și la nevoile celor din jur. (…)

Nu știu, nu par interesați acum de ce facem noi din punct de vedere profesional, niciunul dintre ei nu visează să ajungă jurnalist. Nici nu îmi dau seama de cât de conștienți sunt ei de meseria pe care noi o avem. Știu că părinții apar la televizor, că mama e jurnalist, că face anchete la televiziune și cam atât. I-am și ținut departe, i-am ținut departe nu neapărat de munca noastră, cât i-am ținut departe de presă. Nu i-am expus niciodată, pentru că așa am simțit noi să facem, să îi ținem departe, pentru că, pentru ai nostri copii, mi se pare mai sănătos așa.

Dacă ei vor decide să fie persoane publice, vor lua decizia ei când vor crește și vor fi suficient de maturi să poată să ia o astfel de decizie. Dar să decid să îmi transform copilul în persoană publică la vârstă mică, eu asta nu am făcut. Nu zic că e greșit sau că e bine, e decizia pe care noi am luat-o pentru copiii nostri”, a spus Paula Herlo, la FRESH by UNICA.

FRESH by UNICA, miercuri, de la ora 20:00

Nu ratați Fresh by Unica, emisiunea online prezentată de Cristina Manea, în fiecare miercuri, de la ora 20:00, pe contul oficial de YouTube, pe pagina de Facebook UNICA.ro și pe site-ul nostru!

Pe canalul Unica de YouTube puteți vedea toate edițiile emisiunii. Până acum, Alina Sorescu și Paula Seling se află printre vedetele care și-au deschis sufletul la FRESH by UNICA. Ce declarații surprinzătoare a făcut și Tania Popa, dar și poveștile lui Marcel Pavel, precum și ale Andreei Ibacka sunt online.

Andreea Marin, Daniela Gyorfi, Alexandra Velniciuc, Cove, Andreea Bălan, Bella Santiago sau Julia Chelaru s-au destăinuit la FRESH by UNICA. Urmează și alți invitați surpriză! Te așteptăm în comunitatea noastră și te invităm să ne urmărești și pe pagina de Facebook, dar și pe Instagram!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter