Monica Iagăr, dezvăluiri despre viața de soție și rolul de mamă: “Sportivii nu se îndrăgostesc niciodată” / Exclusiv

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 08 mai 2023, 14:04

Monica Iagăr, una dintre cele mai importante atlete din istoria României, spune că sportivii de performanță nu se îndrăgostesc niciodată. Mamă a trei copii, celebra atletă își amintește că nu a simțit „fluturași” în stomac decât atunci când trebuia să sară în înălțime.

Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Monica Iagăr declară că sportivii nu se îndrăgostesc niciodată, pentru că muncesc foarte mult și nu au timp nici de clar de lună nici de răsărit de soare. Aflăm prin ce încercări a trecut ca să devină mamă la 46 de ani și spune că Efrem, băiețelul ei, este un copil binecuvântat. Monica Iagăr își amintește că, la școală, nu-i stătea nimeni în cale, era și rebelă, dar și comandant de unitate. Celebra atletă își aduce aminte și de cea mai urâtă perioada din viața ei, anul 1996, când a stat în stare de suspendare pentru 6 luni, din cauza unor medicamente contaminate și ne povestește lucruri neștiute despre viața ei.

Monica Iagăr: „Nu am avut timp de ‘fluturași’. Mie îmi bătea inima când săream în înălțime”

Deschisă și fără regrete, Monica Iagăr (50 de ani) ne-a dezvăluit și cum a depășit divorțul de Cosmin Cernat, în 2009, dar și cum și-a găsit liniștea alături de Cristi Neacșu, fost campion la judo, alături de care a devenit mamă pentru a treia oară.

Monica Iagăr, altleta care a sărit 2.02 metri. Ce gândeai în momentul în care alergai și te pregăteai să sari? Cred că există o presiune imensă.

Există recorduri de săritură în aer liber și de săritură în sală. Eu am 2.02 metri în aer liber și 2.30 la sală. Acolo e mai bine pentru că nu ai ploaie sau vânt, nu te deranjează nimic. Când ești în are liber aceste lucruri te deranjează, te deviază. Eu nu mă gândeam la nimic când trebuia să sar în afară de faptul că eram pregătită și trebuia să iau medalie. Nu mi-am ales să fiu sportivă, așa a fost trendul. Am ajuns unde am ajuns datorită ‘trenului’ potrivit pe care l-am luat.

Monica Iagăr, despre scandalul de dopaj în care a fost implicată: “Știam că sunt nevinovată, așa cum și Halep știe că e nevinovată”

Ai fost suspendată pentru dopaj în 1996. Cu ai reușit să te remontezi psihic și, în 1998, să iei 3 medalii de aur?

Am fost în stare de suspedare, aceeași situație în care se găsește Simona Halep acum. Ești suspendat când ți se da verdictul. În starea de suspendare nu ai voie să mergi, oficial, în competiții, dar te poți antrena. Eu am fost 6 luni în stare de suspendare până am demonstrat, la tribunalul respectiv, că sunt nevinovată.

În 1996 apăruse nebunia controalelor inopinate. În decursul a 24 de ore am avut un test pozitiv și unul negativ, iar acel laborator nu era acreditat. A fost o mare bătaie de cap, dar știam că sunt nevinovată, așa cum și Halep știe că e nevinovată. Medicamentele au fost contaminate, există multe astfel de cazuri. Am reușit să mă montez iar următorii ani au fost ai mei. 1998 a fost cel mai bun an și numărul 1 mondial.

Pe plan personal, ai trecut printr-un divorț. Cum ai avut curaj să faci pasul încă o dată?

Pentru mine aceste evenimente sunt inerente. Nu contează medaliile, pentru mine copiii și eu contăm. Eu mi-am dorit o familie, a fost o problemă de timing. O iau ca pe o soarta, sunt mulțumită de viața mea, evoluez zilnic.

Citește și:  Pasiunea ascunsă pe care o are Cosmin Cernat. Cum își împarte timpul vedeta Kanal D2 între două emisiuni și familie / Exclusiv

Monica Iagăr, mamă la 46 de ani: “Efrem este făcut pe ultima sută de metri, din toate punctele de vedere”

Cum te-a cucerit Cristi? Care este cea mai importantă calitate a lui?

Acum 7 ani nu mai era de cucerit. Am fost colegi de facultate, ne știam de 20 de ani. Ne-am reîntâlnit, fiecare cu divorțul și viața lui. A fost un moment și acum mergem înainte până la final, până când s-o termina. Are multe calități, dar eu nu stau cu un bărbat pentru calități. Ne completăm, are și minusuri, ca mine. Ne-am dorit amândoi un copil, Efrem este făcut pe ultima sută de metri, din toate punctele de vedere.

Monica Iagăr alături de fiul ei, Efrem. Sursă foto: Arhivă persona
Monica Iagăr, alături de fiul ei, Efrem. Sursă foto: Arhivă personală

Cum este mama Monica? E greu sau minunat cu trei copii?

Fiind obișnuită cu greul din sport, asta e floare la ureche. Fetele sunt mari, ne gestionăm împreună și ne completăm toți în familie. Îl scoatem la liman pe Efrem și ne calculăm anii, când îi facem buletinul, când scăpăm de plâns. Trăim fiecare clipă până la următoarea.

“Efrem este binecuvântat”

Ai avut un mare curaj să naști la 46 de ani. Ce le poți spune femeilor care vor să facă și ele acest pas, la o vârstă de peste 40 de ani?

Acum există soluția ca femeile să-și congeleze ovocitele. Eu am trecut prin două F.I.V.-uri, am fost pe la toți medicii. Fiecare o susținea pe a lui. Eu le-am spus că sunt sportivă și că ar trebui să uite de știința lor. Am mers pe mâna mea până am găsit pe cine trebuie. Am fost și la o clinică din Grecia, acolo sportivii sunt venerați. Dar până la urmă am ajuns la Marilena.

Am întrebat-o care este cea mai bună clinică. Ea mi-a făcut transferul. Prima dată mi-a pus 3 embrioni, dar nu s-au prins. Am schimbat tratamentul, s-a făcut iar un transfer de 4 emibrioni și a rămas Efrem. El este binecuvântat pentru că, înainte să fac fertilizarea, m-am dus să caut Mănăstirea Efrem. M-am urcat în metrou, am ajuns acolo și am promis că, de iese fertilizarea, Efrem îl voi boteza și mă voi întoarce cu el la mănăstire.

Soțul și fiul Monicăi Iagăr. Sursă foto: Arhivă personală
Cristi și Efrem. Sursă foto: Arhivă personală

Ce-ți plăcea să faci când erai copil?

Sport făceam, nimic altceva. Aveam o păpușă pe nume Nadia și voiam să ajung că ea. Mi-a zis profesoara mea că sunt prea înalta ca să fac gimnastică așa că m-a dat la atletism. Asta a fost ‘joaca’ mea.

Monica Iagăr, despre relația cu sora sa: “Când ne-am făcut mai mari eu am rămas în România și ea a plecat în America”

Cum te înțelegeai cu sora ta?

Între mine și sora mea este o diferență de 4 ani și nu-mi aduc aminte prea multe. Eu făceam și mult sport. Am avut aceeași învățatoare și dirigintă. Ea avea 12 ani când eu am împlinit 16 și m-am mutat la București. Ne-am despărțit. Când ne-am făcut mai mari, eu am rămas în România și ea a plecat în America.

Cum erai la școală, timidă sau rebelă?

Sunt ca în viață de zi cu zi, nu stătea nimeni înaintea mea. Eram rebelă, comandantă de unitate, chiar dacă făceam sport. Când m-am apucat să fac performanță nu am mai reușit să merg mult la școală.

“Nu am mai avut încredere în nimeni în afară de mine”

Care a fost cel mai greu moment din viața ta? Cum ai reușit să mergi mai departe?

Nu știu dacă am avut momente grele. Cred că momentul din ’96, a venit ca un tăvălug peste mine. Înainte cu o lună de Olimpiada de la Atlanta, m-a dărâmat din picioare, dar m-a și trezit. Nu am mai avut încredere în nimeni în afară de mine. Un șut în fund au însemnat 3 pași înainte. Nu mi-a fost și nu mi-e greu nimic, nu mă las până nu rezolv toate problemele.

Eșți adepta intervețiilor estetice? Când ar trebui făcute, după părerea ta?

Fac tot timpul, când le simt. O dată pe an fac câte o intervenție. Nu pentru a mă vedea în oglindă sau pentru că trec anii. Le fac pentru că trebuie făcute, fac parte din vârstă, le iau ca atare.

Care este cea mai importantă calitate a ta, dar și cel mai mare defect?

Defectul meu este că sunt guralivă, tot timpul spun adevărul în față și am avut de pierdut. Calitatea mea este că sunt foarte bună și încă mai cred în oameni, cu toate că n-ar mai trebui s-o fac.

Monica Iagăr, realitatea unei atlete: “Sportivii nu se îndrăgostesc niciodată”

Îți mai amintești când te-ai îndrăgostit prima oară?

Sportivii nu se îndrăgostesc niciodată, nu am avut timp de ‘fluturași’. Mie îmi bătea inima când săream în înălțime. Nu am pierdut nopți și nu pierd nici acum, nu am văzut un clar de lună sau un răsărit de soare. Dacă ies în pijama pe stradă sunt bine, ce-mi pasă mie de ce spune lumea?!

“Nu fac cumpărături de la supermarket”

Ce nu știe lumea despre tine?

Nu am și nu am avut niciodată hobby-uri. Nu arunc niciodată mâncarea, de aceea și gătesc fix cât trebuie, în fiecare zi. Iar dacă îmi doresc ceva anume mănânc la restaurant. Este cea mai mare oroare să arunci mâncarea, motiv pentru care nu fac cumpărături de la supermarket. Nu am carne în congelator, mănânc doar carne proaspătă, din 2 în 2 zile mă duc la o alimentară unde iau biscuiți, prăjituri ‘pe vechi’, o bucată de brânză și mezeluri exact cât îmi trebuie.

Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?

Probabil că am dezamăgit, este omenesc să fac asta. Până și pe mine mă dezamăgesc uneori, d-apoi pe alții? Dezamăgirile fac parte din ‘program’.

„Am plecat de la Dinamo ca să nu fac compromisuri”

Ai făcut compromisuri în viață?

Nu fac compromisuri, probabil de aceea nu pot să stau într-o funcție de conducere. De aia am plecat de la Dinamo, ca să nu fac compromisuri.

Monica Iagăr: Sportul nu mai este în colaps, este mort. Banii nu vor genera performanță”

Ce îi lipsește sportului românesc, în general, la ora actuală?

Ce pot să spun clar este că banii nu vor genera performanță. Dacă oamenii cred că, punând lângă un sportiv un sac de bani el va face performanță, se înșeală amarnic. Performanța generează bani și trebuie întâi să-i lași să facă asta. Lipsesc multe, sportul nu mai este în colaps, este mort. Nimeni nu face discuții pe tema sportului, nu văd nicio soluție pentru ei. Nu știu cine o să-l poată ‘resuscita’, nu cred că mai există așa ceva.

Ai fost (și ești) o sportivă extraordinară. Puteai să te stabileșți oriunde, dar ai ales să rămâi în România. De ce?

Străinătatea nu-ți poate oferi ce poate locul tău stabil, de acasă, din țara ta. Nu m-a pasionat să demonstrez nimănui cine sunt. N-a fost să rămân în altă țară și nu m-am pregătit niciodată să părăesc România. Las copiilor această decizie, dacă vor să se ducă sau nu.

Sursă foto: Facebook Monica Iagăr

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter