Exclusiv. Dragoș Bucur dezvăluie cum i-a schimbat diabetul viața: „Dacă te lupți cu el, pierzi”

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Marți, 21 martie 2023, 13:41

Actorul Dragoș Bucur a fost prezent, miercuri, la evenimentul de lansare a noului aparat pentru testarea glicemiei, destinat bolnavilor de diabet. Prezentatorul de la Pro TV a vorbit în calitate de pacient despre cum reușește de două decenii să țin sub control „inamicul tăcut”.

Diagnosticat cu diabet în urmă cu 20 de ani, Dragoș Bucur, prezentatorul emisiunii „Visuri la cheie” a reușit să ducă în continuare o viață normală, cu ajutorul regimului alimentar și al sportului. Alături i-a fost în tot acest timp și familia.

Dragoș Bucur, despre viața cu diabetul descoperit acum 20 de ani

Actorul spune că diabetul a apărut înainte de a-și cunoaște soția și de nașterea copiilor. Din acest motiv, pentru cei din familia lui este un lucru normal, cu atât mai mult cu cât activitatea lui se desfășoară normal. Dragoș spune că face sport alături de soție și copii

„Când Dana m-a cunoscut aveam diabet, copiii când s-au născut, aveam deja diabet. Pentru ei e un lucru absolut normal și nu am nevoie de o susținere anume, e firesc. Fac lucrurile așa cum le face un om normal. Mergem pe munte, facem sport. Ei nu simt că eu am o problemă”, a mărturisit actorul.

Alimentația este la fel pentru întreaga familie, mărturiseșe Dragoș. El spune că au cu toții un regim de viață sănătos, lucru care îi ajută în general pentru o viață echilibrată.

Tot el mărturisește că tehnologia l-a ajutat foarte mult în viața de diabetic. Noile aparate pentru testarea glicemiei sau pomparea insulinei i-au schimbat viața ]ntr-un mod bun și au simplificat procedurile, mai ales în cazul lui, unde programul este destul de încărcat.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? 

„Calitatea vieții unui diabetic depinde nu doar de cât de mare sau cât de mică are glicemia, ci și de faptul cum reușește de fapt să își mențină sub control această glicemie. Eu nu sunt un mare adept al tehnologiei, sunt mai old-school, mai puțin când vine vorba de diabet. Tehnologia exagerată poate face rău. În cazul meu, sunt dependent nu doar de insulină, ci și de tehnologie de vreo 5-10 ani”, spune Dragoș.

Prezentatorul de la PRO TV și viața cu diabet: „treci prin mai multe etape psihologice”

„Folosesc un sistem de monitorizare a glicemiei în timp real și o pompă de insulină. Ba mai mult, de trei ani, folosesc și un sistem prin care combini informațiile de la senzorul de glicemie si le transmite către pompa de insulină. Nici nu știu cum m-aș descurca acum fără acestea. Dincolo de aceste lucruri insist pe alimentație și sport. Nu se poate să mănânci numai prostii, nu se poate să bei numai tâmpenii. În cazul diabetului, invit la apropierea de tehnologie, cumpătare, sport și alimentație sănătoasă.”, a completat actorul.

Deși acum duce o viață normală, exact ca cea a unui om sănătos, Dragoș mărturisește că în trecut a avut momente în care refuza să accepte diagnosticul. Actorul precizează că informațiile erau puține la acel moment și singura sursă de informare erau medicii. În timp însă, lucrurile s-au schimbat, iar cu ajutorul tehnologiei actuale a reușit să se „împrietenească” cu boala.

„Eu am făcut diabet acum 20 de ani. Lucrurile stăteau complet diferit acum 20 de ani. De la modul în care îți testai insulina, la tipul de insulină pe care îl făceam atunci. A fost o perioadă în care accesul la informații nu prea exista și tot ce aflai era de la medici. Da, oricine se poate adapta. E o provocare, treci prin mai multe etape psihologice. Am avut perioade în care eu am zis „nu mă interesează, eu nu am diabet”, am aruncat penurile, am aruncat aparatul de testat. Mi s-a făcut rău după 4-5 zile și am revenit la viața cu care deja m-am obișnuit. E o vorbă în diabet, se spune că dacă te lupți cu el, pierzi, nu ai nicio șansă. Singura variantă e să te împrietenești cu diabetul. Eu l-am acceptat, sunt perioade în care lucrurile merg prost, orice ai face și cu tehnologie și cu cumpătare și cu sport. Și atunci stai și aștepți să treacă Cumpătarea e foarte importantă”.

Diabetul, statistici alarmante la nivel național și mondial

Dr. Gabriela Radulian, Președinta Societății Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a prezentat în cadrul evenimentului date in România cu privire la apariția diabetului. Astfel, acestea indică o prevalență a diabetului în țara noastră de 11,6%. La fiecare persoană diagnosticată cu diabet zaharat, există cel puțin una nediagnosticată.

7 din 10 diabetici nou diagnosticați au cel puțin o complicație a diabetului zaharat. Acest lucru ridică un semn de întrebare despre educația populației cu privire la diagnosticarea diabetului.

Diabetul zaharat, prin prisma complicațiilor asociate, scade speranța de viață in medie cu 10 ani. Federația Internațională de Diabet transmite că persoanele cu diabet zaharat asociază un risc de mortalitate cardiovasculară. Statistica este una sumbră. La fiecare cinci secunde, undeva în lume, decedează o persoană diagnosticată cu diabet zaharat.

Sursă foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter