Marius Saizu de la Prima TV: „Am făcut cam toate job-urile posibile. De la împachetator de sare, până la șofer de taxi, agent de vânzări și chiar DJ” / Exclusiv

De Unica.ro, pe

Marius Saizu de la Focus Prima Tv spune că meseria de jurnalist l-a ales pe el, și nu invers.

Marius Saizu, corespondent FOCUS, spune că a avut mai multe job-uri, în decursul anilor, însă cea de jurnalist îl împlinește. A lucrat atât ca șofer de taxi, cât și ca DJ sau agent de vânzări, în trecut. Jurnalismul însă este ceea ce îi place cel mai tare!

Marius Saizu, Prima TV: „Jurnalist… pentru că m-a ales mai mult meseria pe mine decât eu pe ea”

Marius Saizu în Ucraina
Marius Saizu în Ucraina

Marius, ești unul dintre jurnaliștii care au bifat presa de razboi – ai fost în Irak, Ucraina și nu numai, presa sportivă – Campionatul European, presa politică – diverse alegeri cruciale precum cele din America, în 2009 ai fost singurul jurnalist din România invitat de ONU, la Viena iar lista poate să continue pe multe pagini. De ce meseria de jurnalist? Cum a inceput acest drum pentru tine?

Jurnalist…pentru că m-a ales mai mult meseria pe mine decât eu pe ea. Am făcut cam toate job-urile posibile. De la împachetator de sare, noaptea într-un garaj, până la șofer de taxi, agent de vânzări și chiar DJ pentru câțiva ani.

Drumul a început prin 2001, la o televiziune locală din Pitești. Eram în redacția Sport, însă făceam știri de pe toate domeniile. Apoi, prin ianuarie 2002 am fost înscris la un concurs la Antena 1 Pitești. Aveau nevoie de doi reporteri și…din 02.02.2002 activez în meseria aceasta.

În fiecare duminică, de la ora 16.00, la Prima News, cel mai nou canal de știri din România, le explici telespectatorilor pericolele de lângă noi, în cadrul emisiunii „Zona de conflict”. Poți să ne dai mai multe detalii?

„Atunci când ieșim din zona de confort, intrăm în zona de conflict”

Atunci când ieșim din zona de confort, și este chiar recomandat să o facem, intrăm în zona de conflict. Cu societatea, cu noi înșine. Așa și cu emisiunea. Zona de conflict este despre ce se întâmplă lângă noi și ne afectează. Nu este despre război 100 la sută, cu toate că de un an îl avem la graniță și cine știe cât va mai dura.

În emisiune avem reportaje despre ceea ce înseamnă războiul din Ucraina, interviuri cu oameni care ne pot contura o idee mai clară despre implicațiile conflictului și, mai ales, despre ce urmează.

Ca și corespondent FOCUS PRIMA TV, care a fost cel mai emoționant subiect din toate cele realizate?

Sunt multe…în astfel de situații ajung să întâlnesc nu cei mai fericiți oameni de pe planetă iar eu, chiar dacă nu par, sunt om la rândul meu. Tragediile nu cred că ar trebui să aiba grade de comparație. Cert este că ,,mă încarcă’’ și nu tocmai pozitiv fiecare deplasare.

Marius Saizu, Focus Prima TV: „Am o vorbă, un motto al meu. Niciodată să nu fiu eu știrea!”

Marius Saizu, Focus Prima TV
Marius Saizu, Focus Prima TV

Ai fost și ai continuat să mergi în Ucraina. Cum simte omul din spatele microfonului astfel de situații de viață?

De multe ori sunt situații limită cărora trebuie să le faci față din scurt, să iei o decizie rapidă și care să implice riscuri cât mai mici. Ucraina, pe lângă faptul că este cel mai minat teren de pe glob, cred că este distrusă preț de câteva generații.

Eu mă simt în apele mele când trebuie să mă adaptez repede unor situații, să le spunem neprevăzute. Dar mai important ca orice, simt că îmi fac meseria.

Există ceva de care te temi cu adevărat?

Minte cel care spune că nu se teme de nimic! Cred că mă tem de mine cel mai mult. De faptul că nu iau cele mai bune decizii și asta ar putea să mă coste. Însă…prefer să regret că am făcut ceva dacât să mă gândesc…cum ar fi fost dacă faceam asta…?

Desigur, asta nu prea se aplică în ceea ce privește momentele din deplasări în zone de conflict. În astfel de deplasări am o vorbă, un motto al meu. Niciodată să nu fiu eu știrea!

Cum era în copilărie Marius Saizu: „Nu exista copac în care să nu mă cațăr, aveam capul spart de 2-3 ori pe an”

Ce pasiuni ai atunci când nu mai porți microfonul de televiziune?

Îmi place să înot, să joc baschet (tot mai rar, din păcate), să călătoresc, cu toate că am fost mai des în Ucraina decât în concediu…

Să ne întoarcem în timp: cum îi vede adultul Marius Saizu pe copilul și adolescentul Marius? Ar schimba ceva la ei?

Oooo, e atât de mult de atunci. Copilul Nichi, pe atunci nu-mi spunea nimeni Marius, era un zvăpăiat, nu exista copac în care să nu mă cațăr, aveam capul spart de 2-3 ori pe an și uniforma ruptă în genunchi de la meciurile de fotbal din curtea școlii.

Marius Saizu
Marius Saizu

Numește un defect pe care ți-l asumi și nu ai vrea să îl remediezi și de ce?

Nu există NU POT! Sunt cel mai optimist dintre pesimiști și există mereu o soluție pentru a face și cel mai imposibil lucru.

Există o calitate care ți-a „dăunat” în viață?

Despre calități…îi las pe alții să vorbească. Eu m-am obișnuit cu ele și mi se par…naturale, normale. Glumesc!

Care este provocarea pe care ți-ai dori să ți-o ofere viitorul?

Să fiu sănătos și să mai fac meseria aceasta încă mulți ani.

Foto : Prima TV

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter