Exclusiv. Cristina Cioran, mărturii emoționante de Ziua Mondială a Prematurității: „Medicii mă rugau să nu mai plâng, să nu simtă copilul tristețea mea”

De Magda Anghel, pe Ultimul update Vineri, 18 noiembrie 2022, 11:31

Cristina Cioran își amintește, de ziua mondială dedicată copiilor născuți prematur, trauma prin care a trecut în momentul în care a adus-o pe lume pe unica ei fiică, Ema, la 29 de săptămâni. Actrița a trăit zile și nopți de agonie, departe de copilul prea mic pentru a fi luat acasă, pentru a fi ținut în brațe, alintat și mângâiat.

Astăzi, 17 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Prematurității. Conform statisticilor, în România se nasc aproximativ 20.000 de copii înainte de termen. Mulți dintre ei petrec săptămâni întregi în incubatoare, luptând pentru viață. Ema, fetița Cristinei Cioran și a lui Alex Dobrescu, este unul dintre sufletele care au reușit să învingă și, după o lună și jumătate petrecută în incubator, a ajuns în sânul familiei, acolo unde a fost așteptată cu inima strânsă.

Cristina Cioran, mamă de copil prematur: „A fost nevoie să stea în incubator o lună și jumătate”

„Copilul meu s-a născut la 7 luni, mai exact 29 de săptămâni, mult prea devreme așadar. A fost nevoie să stea la incubator 1 lună jumătate. Este o experiență traumatică atât pentru ea, cât și pentru mamă. Pentru ea pentru că nu a fost pregătită pentru mediul exterior din foarte multe puncte de vedere și nu a putut simți primele clipe alături de mamă, nu a simțit acel atașament atât de important, mângâiere și îmbrățișare așa cum ar fi trebuit. Pentru mamă, pentru că nu știi fiecare moment ce aduce, ce se va întâmpla, cum se va dezvolta, dacaă va avea probleme…”, povestește Cristina Cioran, în exclusivitate, pentru UNICA.ro.

Vedeta povestește cât de greu i-a fost să-și vadă fiica o dată pe săptămână. Vizitele nu durau mai mult de 10 minute, își amintește Cristina Cioran, care spune că tot ce își dorea era să se mute pe un scaun, lângă incubatorul în care Ema lupta pentru fiecare respirație.

CONȚINUT VIDEO UNICA

„Am avut temeri că nu vă supraviețui, am avut temeri de tot felul!”

„După externarea mea, la 3 zile de la naștere, am putut vedea fetița o dată pe săptămână, cu test Covid, aprobare de la managementul spitalului și de la directorul medical și seful de secție. În restul zilelelor sunam cu inima strânsă și cu teama de răspunsuri, în fiecare zi, să văd ce face fetița mea, cât mănâncă, cum se dezvoltă!

Nici echipa nu era de acord cu aceste reguli atât de stricte, o data pe săptămână, 10 minute cu copilașul, este foarte puțin. Extrem de puțin pentru câtă nevoie avea Ema de mine, de mângâierea mea, de vocea mea. Îmi aduc aminte că zâmbea în coltul gurii când mă auzea. Și era așa greu să plec de acolo. Aș fi vrut să rămân, să stau acolo pe un scaun și atât. Cred că ar fi în regulă daca s-ar putea face un sistem de voluntariat al părinților, să poată sta cu copilașii lor, sub supraveghere! Cu ajutorul echipei am învățat cum să o manevrez, fiind foarte mică și fragila… Copilașul meu s-a născut la 1310g. Erau copilași lângă ea de 600g, 800g. Am avut temeri că nu vă supraviețui, am avut temeri de tot felul!” spune actrița.

Citește și:  Cristina Cioran se pregătește să devină din nou mamă. „Să vedem dacă iese!”

 EXCLUSIV. Cristina Cioran ne-a dezvăluit la Unica Urban Party 2022 ce talent ascuns are

După săptămâni de chin, în care recunoaște că i-au trecut prin cap toate scenariile, Cristina Cioran și-a luat copilul acasă. În vârstă de un an și patru luni, Ema este un copil perfect sănătos, care s-a născut sub o stea norocoasă, spune Cristina Cioran.

Cum arată și se simte acum fetița Cristinei Cioran: „Ema e perfectă! Sunt copii care nu au norocul ei”

Cristina Cioran și fiica ei
Cristina Cioran și fiica ei, într-un moment mamă-fiică.

Ema este minunea mea mică și îi mulțumesc domnului doctor Liviu Vasilescu, care, într-o seară de 18 iulie 2021, duminică, la 20:32, mi-a adus o pe Ema! Calmul și dedicarea dansului eu fost extraordinare.

Îi mulțumesc și doamnei pe care am strâns-o de mana când nășteam! Că a înțeles să nu se supere. Și doamnelor care au venit și m-au ajutat și m-au susținut. Noi am avut șansă! Alti părinți și alti copilași nu au aceasta șansă. Trebuie mult curaj, trebuie multă încredere și multa răbdare! Mămicile de prematuri sunt atât de puternice, precum copiii lor. Iar momentul când îți strângi copilul în brațe pentru prima oară, după zile întregi în care îl vezi doar printr-un gemuleț, nu se pot explica.

Ema e perfectă, am efectuat controale periodice și ședințe de kinetoterapie cu Mădălin Sirbu pentru ea. Dar sunt copii care nu au norocul Emei. Copii care nu supraviețuiesc. Copii care au nenorocul să se nască prea devreme în locuri din țară care nu au incubatoare, care nu sunt dotate.

Pentru acei copii, pentru acele familii trebuie să luptăm și noi, să conștientizam că prematuritatea exista! Și este nevoie de fiecare dintre noi, chiar și o vorbă spusă mai departe, chiar și o încurajare către acești părinți face enorm.” spune Cristina Cioran, pentru UNICA.ro.

Citește și: Cristina Cioran și Alex Dobrescu nu mai sunt împreună. „O despărțire ca oricare alta!”

Fetița Cristinei Cioran a avut o greutate de 1310 grame la naștere, iar actrița mărturisește că medicii i-au spus de la început care sunt șansele reale de supraviețuire. Recunoscătoare, vedeta spune că echipa de neonatologie este cea mai importantă într-un astfel de moment.

Cele mai grele momente pentru Cristina Cioran: „Medicii mă rugau să nu mai plâng, să nu simtă copilul tristețea mea”

„Pentru noi și pentru atâția copii născuți prematur, echipa de neonatologie este cea mai importantă! În viața Emei, din prima clipă, i-a fost alături doamna doctor Cristina Chiriac, medic neonatolog și pediatru, alături de echipa medicală, asistente și moașe de la Spitalul Universitar! O echipă minunată care îngrijește acești micuți luptători să îi aducă la termen, să poată intra în familii.

Deontologia profesională a medicilor îi obliga să-ți spună ce se poate întâmpla. Să te pregătească pentru orice, așadar au fost momente grele ascultând și citind pliantele de acolo cu ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, această echipă a reprezentat și suport emoțional pentru mine, mi-au oferit încurajări și m-au susținut. Îmi aduc aminte că mă rugau să nu mai plâng, să nu simță bebelușul tristețea mea. Cel mai mare suport, însă, a venit de la mămicile care mi-au scris, de la tinerii care au fost și ei născuți prematur, de la oameni care mi-au scris și m-au încurajat.

„Ne-am dori ca și sistemul să acorde bugete și mult mai multe resurse pentru a da o șansă micilor voinici”

Așa am aflat că prematuritatea nu este o excepție, ci se întâlnește desm, unul din 8 copii se naște prematur! Unul din 8 copii are nevoie de incubator, unul din 8 copii se luptă pentru viață. Din nefericire nu toate spitalele sau maternitățile sunt dotate cu incubatoare, ceea ce face lupta pentru viață mult mai grea și mult mai nedreaptă!

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, al fundațiilor și asociațiilor care luptă pentru aceasta cauză, sunt spitale dotate! Companii mari donează pentru aceste secții, pentru acești luptători și noi, mămicile lor, le mulțumim din suflet! Ne-am dori, însă, ca și sistemul să acorde bugete și mult mai multe resurse pentru a da o șansă micilor voinici”, spune Cristina Cioran.

Marcată de experiența de mamă de copil prematur, Cristina Cioran este alături de părinții care trăiesc această experiență și le trasnmită curaj, încredere și multă răbdare. „Dragostea adevărată învinge orice teamă!” conchide actrița.

Sursă foto: Cristina Cioran

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter