Dumitru Fărcaș a murit la vârsta de 80 ani

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 07 august 2018, 10:17
Celebrul taragonist Dumitru Fărcaș a încetat din viață, într-un spital din Cluj, unde a fost internat în urma unui infarct.

În luna mai, Fărcaș a împlinit 80 de ani, ocazie cu care a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în 1967.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania“, cunoscut atunci sub numele de Ansamblul „Maramureşului“, fiind membru fondator.

În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.  De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

În 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.

Potrivit Poliției Capitalei, bunurile furate valorau 7.000 euro.

Detaliile înmormântării vor fi stabilite de familie şi vor fi comunicate ulterior.

Citește și: Robert Redford se retrage din actorie

Citește și: Joel Robuchon, maestrul bucătar al secolului, a murit la vârsta de 73 ani

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter