Drama actriței Sanda Toma: a rămas orfană la 5 luni și a fost crescută de călugărițe. Când va fi înmormântată

Ultimul update Luni, 28 noiembrie 2022, 16:57

Sanda Toma, actriță la Teatrul de Comedie din București, a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de instituție, într-o postare pe Facebook. Cu o carieră remarcabilă în spate, viața actriței nu a fost de la început una extrem de generoasă.

Născută la 27 octombrie 1934, la București, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Sanda Toma, povestea fetiței rămase orfană la 5 luni

Actrița s-a născut în când vremurile de la noi din țară nu erau printre cele mai bune, fiind marcate de iminența unui război mondial. La doar cinci luni, fără să realizeze asta la acea vreme, Sanda a rămas orfană de mamă.

În primăvara anului 1944, copil fiind, s-a văzut obligată să se refugieze din casa în care locuia, pentru că aceasta avea să fie distrusă de bombardamente. Și-a găsit refugiul în apropiere de Bucureşti, la Ciocăneşti, acolo unde a locuit alături de mătuşa ei. Până la vârsta de 13 ani a învăţat la călugărițe, la Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş, scrie NewsWeek.

Drumul către o carieră strălucitoare în teatru

A vrut să devină geolog, dar provenind din familie mic-burgheză nu a fost primită. A dat examen la Politehnică, dar nu a reușit să intre. Visul ei de a colinda munții s-a sfârșit, așadar, înainte de a începe.

Pentru că nu știa ce va face mai departe, la 16 ani s-a decis tranferul ei la Facultatea de construcții de mașini agricole, însă nu a rezistat decât câteva săptămâni

În tot acest timp, tatăl se recăsătorise, avea o nouă familie și nu își mai permitea să o poată susține și pe ea. mai putea să o întrețină. A început să cocheteze cu teatrul, la sugestia unor prieteni.

A ales Institutul de Teatru, unde a dat examen cu „Lacul”, poezia lui Eminescu și o poezie politică: „La masa verde”. A reușit în cele din urmă să aibă un gram de succes și a reușit să intre.

Mariajul cu colegul de la Teatru. Sanda Toma, văduvă la 50 de ani

Sanda Toma a fost căsătorită cu actorul Mihai Pălădescu, coleg de la Teatrul de Comedie, dar nu au avut copii. Viața avea avea să o lovească din nou în plin în anul 1986. Când abia împlinise 50 de ani, actrița a rămas văduvă, după moartea fulgerătoare a partenerului ei.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? S

Sanda Toma a debutat în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care va juca până în 1958, urmând să revină în București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comedie

La Teatrul Național din București a jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

În spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar și decisivă în teatru, prin elogiile aduse de însuși dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentației cu „Rinocerii” de la Teatrul Națiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate dein România și de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoricească a Sandei Toma rămâne titlul unui articol referitor la „Troilus și Cresida”, din revista pariziană „Arts”: O lecție de teatru venită din România” (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965), menționează Teatrul de Comedie din București.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter