Cutremurul din 1977: Povestea impresionantă a unui supraviețuitor, făcută publică de Dan Negru

De Unica.ro, pe
În 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur puternic, care a lăsat în urmă povești impresionante. Una dintre ele a fost făcută publică de prezentatorul TV Dan Negru, pe rețelele de socializare. 

La 44 de ani de la cumplita tragedie, Dan Negru le-a amintit fanilor săi de pe rețelele de socializare despre povestea emoționantă a actorului de comedie Nae Alexandru.

Citește și: Imagini nemaivăzute de la cutremurul din 4 martie 1977

„Nu mai căutați miracole ! Ele există! V-am spus de Nae? Cel din fotografie… El e miracolul cutremurului din 4 martie! Avea 4 luni în 1977 când blocul în care locuia s-a prăbușit omorându-i familia ! Salvatorii l-au găsit după 7 zile in brațele bunicii, moartă, care l-a protejat cu propriul corp și cu propria-i viață. Nae e miracolul” – a scris prezentatorul TV în dreptul fotografiei cu el și Nae Alexandru.

Nae Alexandru, în prezent actor al Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, avea doar șase săptămâni în momentul producerii cutremurului. Acesta locuia într-unul din blocurile din centrul Capitalei care s-au prăbușit în urma seismului. A fost prins sub dărâmături, împreună cu familia sa, însă a fost găsit  în viață de salvatori, câteva zile mai târziu.

„Ce-aș putea să spun?! N-aș vrea și nici n-aș putea să vorbesc despre drama pe care am trăit-o acum 43 de ani. Lumea cred că mă cunoaște și știe prin ce am trecut… Cine vrea să afle poate să scormonească în trecut. Ce-aș putea să vorbesc acum când eu am mi-am pierdut mama de doar 25 de ani în timpul cutremurului din 77?! Eram mic, dar când am realizat, mult mai târziu ce s-a întîmplat, am înțeles că am trăit o dramă…”, a spus Nae Alexandru în urmă cu un an pentru Libertatea.

Citește și: Singura înregistrare audio din timpul cutremurului din ’77

La câțiva metri distanță de bebelușul de 4 luni, Nae Alexandru, salvatorii au găsit-o și pe cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, care avea atunci 37 de ani. Aceasta s-ar fi aflat în lift și a murit alături de soțul ei și cei doi copii. În blocul vecin și-a pierdut viața și actorul Toma Caragiu.

Printre cei care nu au supraviețuit cutremurului din 1977 s-au numărat și Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E.Baconsky (poet, prozator), Alexandru Bocăneț (regizor TV), Veronica Porumbacu (poetă, prozatoare), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic, istoric literar), Eliza Petrăchescu (actriță), Mihai Gafița (critic, istoric literar român).

Cutremurul din 1977 – 55 de secunde de groază

Cutremurul din ’77 s-a produs la ora 21:22:22, în data de 4 martie. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 de secunde. La nivelul întregii țări ar fi fost peste 11.000 de răniți și mai mult de 1.500 de oameni și-au pierdut viața. Majoritatea deceselor și a pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 32 de clădiri s-au prăbușit.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter