Cum a ajuns Vescan celebru și prin ce greutăți a trecut: „Orice vis aveam era limitat automat de buget” / Exclusiv

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 18 aprilie 2023, 12:51

Daniel Leonard Vescan, cunoscut sub numele de scenă Vescan, este un artist pe val, care a bifat colaborări cu nume importante din muzică, precum Alina Eremia, Raluka, Nicoleta Nucă, Mira. În urmă cu 10 ani, tânărul a renunțat la orașul natal, Cluj Napoca, pentru a se muta în Capitală, conștient fiind de oportunitățile existente aici. În exclusivitate pentru UNICA.ro, artistul a povestit despre greutățile cu care s-a confruntat la început de drum, el organizându-și singur concertele și ocupându-se inclusiv de lipirea afișelor, cântări din care reușea să își achite chiria.

Vescan (35 ani) activează în zona de rap – hip hop, fiind stilul muzical prin care mesajul lui ajunge la public. Artistul susține că nu are de gând să facă vreo schimbare în acest sens. Vescan ne-a vorbit și despre refuzurile de care s-a lovit pe plan muzical, dar și despre faptul că nu s-a îndrăgostit de vreo colegă de breaslă. În schimb, îi surâde ideea de a deveni părinte.

Te bucuri de succes și lumea îți fredonează piesele. Totuși, cum ai început să cânți? Cine ți-a descoperit talentul și te-a încurajat în acest sens?

În primă fază a fost doar scrisul, pasiunea mea pentru acest puzzle infinit de cuvinte. Ulterior, am început să unesc poezia cu muzica și au iesit aceste „Vescanisme”. Cât despre cine mi-a descoperit talentul? Publicul!

Vescan a dat Clujul pe Capitală în urmă cu 10 ani: “Am venit să stau în București cu 1 300 de lei în buzunar”

Ai început să cânți într-o trupă, după care te-ai aventurat într-o carieră solo. La acea vreme care au fost cele mai mari temeri ale tale?

Evident teama de eșec e cel mai mare dușman al unui artist, dar tot ea te face și un student atent! Deși, dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că de succes ar trebui să-i fie mai frică unui om, nu de eșec.

Cum a ajuns Vescan celebru și prin ce greutăți a trecut: "Orice vis aveam era limitat automat de buget" / Exclusiv

Cum te-ai descurcat din punct de vedere financiar? Ce greutăți ai întâmpinat?

Au fost probleme pentru că orice vis aveam era limitat automat de buget, de la lipit afișe până la organizat concerte. Le-am făcut pe toate.

Îmi amintesc că în 2013 am venit să stau în București o lună, cu 1300 de lei în buzunar. Au trecut 10 ani de atunci.

Citește și:  Ana Maria Barnoschi, stâlp pentru mamă, după pierderea tatălui: „Am încurajat-o să-și continue viața. Mi-a ieșit” / Exclusiv

Ce vârstă aveai când muzica ți-a adus și primele satisfacții financiare? Cum ți-ai gestionat veniturile?

După cum spuneam și mai sus, eu organizam concerte și din mai multe concerte se mai întâmpla să nimeresc și unul cu câte 100 de oameni să zic, cât să scoți chiria. La 10 lei intrarea pe vremea aia, așa e cum am gestionat 10 milioane ?

De ce ai optat pentru Management ca facultate? Te ajută în cariera muzicală sau singurul avantaj este diploma pe care o ai?

Din fericire nu am nevoie de facultate în domeniul meu, deși pot zice că ajută pentru dezvoltarea personală. În cazul meu, facultatea a fost planul B al mamei mai mult. Ea și-a dorit mai mult decât mine.

Ai debutat pe scenă într-un spectacol de dansuri populare….te-a tentat vreodată muzica populară? De ce ai ales ca gen muzical hip hop și nu rock, de exemplu?

Aa… atunci eram copil, „debutat” e mult spus. Muzica populară nu mă tenteaza, totuși, era un anturaj mișto la dansurile alea.

Nu stiu exact cât de hip-hop sunt eu, dar ,ca idee, e singurul gen cu mesaj puternic. Inteligența unelor piese te lasă cu gura căscată.

Vescan: “Nu e o rușine să fii refuzat sau să refuzi, dacă nu e zona ta”

Ți s-a propus până acum să-ți schimbi stilul muzical? În ce condiții ai accepta acest compromis?

Sunt Gemeni, nu apucă nimeni să propună ceva, eu schimb mereu.

Nu mi s-a propus vreodată asta, din fericire, nici măcar nu mi s-a recomandat. Aș fi reacționat urât oricum😀. Mulți artiști independenți cred că o anume casă de discuri îți impune ceva, în cazul meu sunt la al treilea contract cu o casă de discuri și încă toata lumea lasă „nebunu’” în pace.

Cum a ajuns Vescan celebru și prin ce greutăți a trecut: "Orice vis aveam era limitat automat de buget" / Exclusiv

Nu e nevoie de un compromis, deoarece sunt printre puținii, dacă nu singurul, storyteller de la noi, așa că, funcționez fără compromis. Cât timp eu transmit mesajul piesei, cuvântul compromis cam dispare.

De-a lungul timpului, ai avut colaborări de succes cu artiști de top: Alina Eremia, Raluka, Nicoleta Nucă, Mira. Te-ai lovit și de refuzuri? Ne poți da detalii?

Cu siguranță da. Cu toții ne trimitem piese între noi și facem “teste”. Sunt piese care nici nu ajung la test, dar nu e o rușine să fii refuzat sau să refuzi, dacă nu e zona ta. Ultimul care m-a refuzat a fost Ristei, ca sa vezi, chiar dacă avem „Las-o” împreună, el tot nu a cântat unde nu e zona lui. În general ne zicem lucrurile astea foarte simplu.

Citește și:  Dana Săvuică, despre operația suferită și bărbatul care o face fericită: „Ne completăm unul pe celălalt”/ Exclusiv

Ți s-a întâmplat să te îndrăgostești de vreo colegă de breaslă? Ai avut curaj să îi mărturisești?

Chiar acum vreo cateva săptămâni vorbeam cu cineva pe subiectul ăsta, că am atâtea colaborari cu artiste, una și una, și totusi, nu s-a întâmplat nimic, nici măcar o dată. Dacă era invers, vă mărturiseam.

În prezent, locuiești la Cluj-Napoca sau te-ai mutat la București?

Bucuresti, de 10 ani.

Cum te-a schimbat succesul?

Depinde pe cine întrebi. Cred că doar m-a făcut conștient de skill-urile mele, în rest, ne schimbă viața și timpul.

Cum a ajuns Vescan celebru și prin ce greutăți a trecut: "Orice vis aveam era limitat automat de buget" / Exclusiv

Vescan: “A fost o sinuzită veche, care a revenit într-o formă mai brutală”

Problemele de sănătate te-au ținut departe de muzică în ultimii doi ani. Cum le-ai descoperit? Care au fost primele semne?

A fost o sinuzită veche, care a revenit într-o formă mai brutală, într-un final totul e okay.

După experiența cu sinuzita, ești genul care merge periodic la doctor și are analizele la zi pentru a preîntâmpina astfel de situații?

Din păcate încă nu, dar este în plan.

Cu cine împarți laurii succesului și problemele? Cine îți este alături la bine și la greu?

Familia și puținii prieteni.

Pe plan profesional, cum te vezi peste 5 ani?

Stii piesa cu Mira? Întrebarea piesei e peste 10 ani, dar tot acolo e răspunsul.

Dar pe plan personal? Ești pregătit sau te tentează rolul de tata?

Cu siguranță daaaaaaa, dar sincer, chiar habar n-am când.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter