CRINA MARDARE: „Sunt o mamă modernă”

De Libertatea pentru femei, pe

Este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din ţara noastră şi pregăteşte viitori artişti la şcoala pe care o deţine. „Mama lui Bubu” e îndrăgostită de tot ce face, iar pasiunea pentru muzică se percepe din fiecare cuvânt pe care îl rosteşte.
Sunteţi foarte implicată în tot ce se întâmplă aici, la şcoala de muzică. Cine vine mai exact, e deschisă oricui?
Au trecut mulţi ani de când deţin această şcoală, dar sunt vreo trei ani de când am hotărât să iau taurul de coarne. Pregătesc nu doar oameni care apar pe sticlă şi sunt în topurile muzicale, ci şi persoane care pleacă la universităţi celebre de muzică în lume şi care sunt studenţi acolo, dar şi oameni care sunt foarte ocupaţi şi vin să se relaxeze învăţând să cânte la chitară clasică sau la pian.

Îmi daţi câteva nume de artişti care s-au pregătit la şcoala dv.?
Cred că majoritatea artiştilor care sunt acum în vogă s-au pregătit aici. E o listă lungă.

Mulţi copii au talent, dar nu şi bani. Pentru ei e vreo soluţie?
Sunt numeroşi copii în această situaţie şi sincer îţi spun că pe mulţi îi pregătesc fără vreo pretenţie materială. Cred cu tărie în ei şi îi susţin. Este vorba despre pasiune pentru valoare, mai ales că e atât de multă lume talentată în ţara asta.

Fiul dv., Bubu, va studia în străinătate?
Aceasta era dorinţa lui şi a mea, de când era mic. În urmă cu doi ani a câştigat o bursă în SUA, la Berklee, iar acum termină liceul. Va susţine bacalaureatul. Numai că intrând în proiectul cu Lala Band, deci în serialul „Pariu cu viaţa”, s-au cam dat planurile peste cap. Probabil, anul viitor, îşi va definitiva cumva proiectele. Iar eu sunt o mamă modernă, care nu vrea să spună: „Băiatule, eu te-am făcut, faci ce spun eu”. Îl las să se simtă bine. Pe undeva, mă gândesc că şi şcoala românească este foarte bună şi s-ar putea să dea la Conservator, la jazz, aici în ţară. Catedra de jazz a adunat oameni foarte buni. 

Nu vreţi să repetaţi istoria, având în vedere că tatăl dv. nu îşi dorea să faceţi muzică?
Exact! Nu vreau să repet istoria. Tatăl meu a fost ziarist, apoi a intrat în diplomaţie. A fost plecat în multe misiuni diplomatice şi nu erau de acord nici el, nici mama ca eu să am o carieră muzicală. Îmi spuneau: „Măi, mamă, şi ce-o să faci, o să cânţi în restaurante?”  Mama, fiind tehnician dentar, voia să urmez Medicina, tata dorea să fac Dreptul. Mă vedea jurist, avocat sau, poate, profesoară de engleză!

Şi aţi devenit profesoară de canto…
Da! În viaţa mea n-aş fi crezut că o să ajung profesoară, pentru că am fost 25 de ani pe scenă, am fost plecată 15 ani din ţară, am cântat cu o grămadă de artişti. Dar m-am gândit că terminasem totuşi Conservatorul, ştiam să predau teorie şi solfegii. Am fost la un numerolog care mi-a spus: „Crina, tu ai avut o carieră, ai fost iubită de public, dar n-ai venit pe lume pentru asta, ci ca să-i înveţi pe alţii. Ăsta e destinul tău!” Şi am deschis şcoala, unde predau numai profesori cu studii, unii fiind artişti cunoscuţi. Doi dintre ei sunt Oliver Popa şi Mihaela Cernea (Class).

Dv. îi pregătiţi pe copiii din Lala Band. V-a surprins succesul lor atât de rapid?
Cred că serialul „Pariu cu viaţa” chiar a devenit un fenomen. Apoi, după ce i-am cunoscut pe copii, am fost convinsă că vor avea succes. Au fost pentru mine o mare surpriză, pentru că absolut toţi sunt talentaţi. Ei cântă chiar foarte bine, iar în concerte interpretează live. Prima dată am acceptat să le fiu profesoară datorită lui Bubu, care este toboşarul trupei, dar mă bucur mult că am luat această decizie. De la toamnă va începe sezonul trei al serialului.

Sunteţi şi cea mai bună prietenă a fiului dv.?
Eu zic că sunt şi prietenă. Bubu mă consultă, dar cred că la lucrurile esenţiale. Oricum, e un tip care nu se aruncă cu capu-n gard. Îşi cântăreşte mişcările, e foarte organizat. Nu seamănă cu mine, eu eram altfel! (râde) Am un crez şi vreau să mă ţin de el până la sfârşitul zilelor. Dacă tot l-am adus pe lumea asta, vreau să fie fericit.

Dar dv. sunteţi fericită?
Ca orice om, mai am şi nemulţumiri, dar în mare sunt fericită cu tot ceea ce am. Iar aşa, pentru sufletul meu, îmi place mult să călătoresc. O dată pe an plec la diferite concerte. Anul ăsta voi fi la un festival lângă Londra. Suntem o gaşcă de prieteni şi va merge inclusiv Mişu (n.r. Mihai Cernea). 

De Sfinx Experience ce se mai aude?
Cu Sfinx Experience n-am mai făcut nimic, deşi câteodată îmi pare rău că ne-am oprit. Totuşi, cred că vine o vreme când trebuie să iei o decizie grea, pentru că altfel, la un moment dat, devii desuet. Mi s-a părut aiurea să mă agăţ de timp cântând o muzică, într-adevăr, de bună calitate, dar, nu ştiu… Îmi place să fac muzică, mi-a plăcut şi aş mai putea oricând, dar poate nu mai am destul curaj.

Am văzut că aveţi fotografii cu Cindy Lauper. Aţi rămas prietenă cu vreunul dintre starurile pe care le-aţi cunoscut?
Am cunoscut mulţi artişti, cu unii am stat de vorbă, iar Cindy mi-a plăcut enorm. E o tipă care are studii temeinice nu numai de muzică, ci şi de sunet. Mi-a dat atunci toate contactele ei. Nu s-a întâmplat să mai vorbim, dar sunt sigură că, dacă aş suna-o, şi-ar aminti. În relaţii mai apropiate am rămas cu solista de la Soul to Soul, iar pe Brian Adams am ţinut neapărat să-l cunosc, să vorbesc cu el. Şi cu Sting mi-aş fi dorit, dar n-am apucat. Ca personalitate muzicală, acest om este pentru mine ca o icoană.

► NU POT TRĂI FĂRĂ…

…Bubu
„Mi-este foarte clar că fiul meu este fiinţa cea mai de preţ din viaţa mea”.
…mama
„E o persoană foarte importantă pentru mine şi fără ea mi-ar fi foarte, foarte greu”.
…prieteni
„Mi-a dat Dumnezeu prieteni bogaţi spiritual, care sunt un capitol esenţial în existenţa mea”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter