A murit actriţa Monica Vitti, considerată „regină a cinematografiei italiene”

De Unica.ro, pe

Actrița Monica Vitti, simbol al cinematografiei italiene, s-a stins din viață. Muza regizorului Michelangelo Antonioni avea 90 de ani.

Decesul actriței Monica Vitti a fost anunțat de ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini „Adio Monica Vitti, adio regină a cinematografiei italiene. Astăzi este o zi cu adevărat tristă, o mare artistă şi o mare italiancă a plecat dintre noi”, a transmis el, potrivit Agerpres.

Citește și: Ce se află acum în locul în care a murit Răzvan Ciobanu

Numerologie: Numere cu noroc, numere cu ghinion

Doi frați din Brăila au făcut copii împreună. Ei riscă 5 ani de închisoare pentru incest

Deea Maxer s-a reprofilat. Cum a ajuns să câștige până la 3000 de euro lunar

Cine a fost Monica Vitti

Actriţa şi regizoarea Monica Vitti, pe numele complet Maria Luisa Ceciarelli, a absolvit Academia de Artă Dramatică din Roma în 1953 și s-a lansat mai întâi în teatru. A devenit ulterior muza regizorului Michelangelo Antonioni.

S-au remarcat la nivel internațional împreună, cu filme precum „L’Avventura/ Aventura (1960), „La Notte/ Noaptea” (1961), „L’eclisse/ Eclipsa” (1962) şi „Il deserto rosso/ Deşertul roşu” (1964),

Am avut norocul să îmi încep cariera lucrând cu un cineast de mare talent, spiritual, plin de viaţă şi de entuziasm, declara Monica Vitti într-un interviu din 1982.

Actrița, care a fost și partenera de viaţă a lui Antonioni din 1957 până în 1967, s-a bucurat de succes și în producții precum „La ragazza con la pistola/ Fata cu un pistol” (1968), Modesty Blaise, „Le fantome de la liberte/ Fantoma libertăţii”.

Monica Vitti, premiul Globul de Aur pentru întreaga sa carieră

Monica Vitti a lucrat, de asemenea, cu cele mai mari nume ale comediei italiene: Ettore Scola („Dramma della gelosia/ Gelozie în stil italian”), Dino Risi („Noi donne siamo fatte così”), Alberto Sordi („Polvere di stelle”).

De-a lungul carierei sale, aceasta a opținut numeroase premii, printre care premiul David di Donatello (1969, 1971, 1974, 1976, 1979) pentru cea mai bună actriţă şi Ursul de argint (1984) pentru rolul principal din „Flirt”, la Festivalul de Film de la Berlin.

În 1995, actrița s-a căsătorit cu regizorul şi operatorul Roberto Russo, după o relație de ma bine de 20 de ani. În 2011, acesta a anunțat că Monica Vitti suferă de 15 ani de Alzheimer.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter