Țara în care cetățenii ar putea decide restricțiile privind pandemia de COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:25
O țară europeană ar putea deveni prima din lume care ar da cetățenilor dreptul să decidă ce restricții se vor impune în contextul pandemiei de COVID-19. Referendumul ar putea avea loc în luna iunie.

Printr-o inițiativă populară, o asociație a reușit să strângă 90.000 de semnături pentru organizarea unui referendum care ar da dreptul cetățenilor să decidă ce restricțiile se vor impune pentru stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Asociația din Eleveția își dorește ca prin acest vot să fie limitată puterea Guvernului de la Berna în ceea ce privește măsurile restrictive în vreme de pandemie. Inițiativa a venit după ce un pachet de legi adoptat în parlament a dat putere Guvernului să schimbe legile în regim de urgență.

Citește și: Orașul din Elveția care le oferă turiștilor bani pentru a-l vizita

Alexandru Dobrinov, medic în Elveția, a explicat la Digi24 de ce acest referendum nu prea are șanse de reușită.

„Referendumul are puține șanse să treacă, întrucât în Elveția inițiativele populare trec foarte rar, mai ales dacă partidele se opun. Pe de altă parte, printre cele 90.000 de semnături sunt și ale unor cetățeni care protestează față de măsurile luate de Guvern. În plus, legea a intrat în vigoare deja, Guvernul are posibilitatea să impună măsuri de lockdown”, a declarat acesta.

Din cauza numărului mare de persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19, începând de astăzi, în Elveția se vor aplica noi restricții. Magazinele neesențiale se vor închide până la sfârșitul lunii februarie.

Citește și: Cel mai ciudat referendum din lume a avut loc în Elveţia

„Cred că populația este totuși responsabilă și își dă seama că aceste legi sunt luate tocmai pentru a proteja oamenii în fața pandemiei”, a mai spus medicul.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter