Povestea băiatului de 11 ani condamnat la 9 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o

De Oana Savin, pe
Avea doar 11 ani când a fost luat din pat și trimis la închisoare. Nu știa de ce și nu a avut nicio șansă de a se apăra. Acesta este povestea lui Jordan Brown, un băiețel care a fost condamnat timp de nouă ani pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Christopher Brown și Kenzie Houk urmau să se căsătorească după ce amândoi trecuseră prin experiențe neplăcute în relațiile anterioare. Până la marele eveniment, ei locuiau în casa lor din New Gaillee împreună cu Jordan Brown, atunci în vârstă de 11 ani, fiul dintr-o relație anterioară a lui Christopher, și cele două fiice ale lui Kenzie, de șapte și respectiv patru ani, Jeness și Adalynn.

Însă toată viața le-a fost dată peste cap în februarie 2009, relatează Daily Mail.

Ziua care le-a schimbat complet viețile

În dimineața zilei de 21 februarie 2009, Kenzie, însărcinată în luna a opta, a fost găsită moartă, în pat.

Tatăl, Christopher, se afla la muncă, iar Jordan și Jenesse plecaseră la școală. Adalynn a rămas acasă, ea fiind cea care a descoperit cadavrul mamei sale și a alertat vecinii.

Anchetatorii au găsit o armă mică în casă. Era arma pe care Christopher i-o dăruise fiului său, Jordan. Ei au constatat că mirosea ca și cum ar fi fost solosită recent.

Investigațiile au condus la Jordan

Imediat, anchetatorii au început investigațiile, care i-au condus la Jordan, în vârstă de 11 ani. Pe pantalonii și tricoul copilului a fost găsit praf de pușcă, la fel și pe drumul parcurs de el și sora sa până la școală.

Atunci justiția a considerat că nu mai are nevoie de alte dovezi. Totuși, nu a mai fost găsită nicio altă urmă, nici ADN, nici urme de sânge, nici amprente.

Dimineața următoare, copilul a fost ridicat din pat, în timp ce dormea, și arestat.

Jordan, condamnat la închisoare

Inițial, băiatul a fost trimis într-o închisoare pentru adulți, însă autoritățile au decis să îl transfere la un centru de detenție pentru minori după ce avocații lui au atacat decizia inițială motivând vârsta lui și faptul că el se declara nevinovat.

În 2012, Jordan a fost judecat, fiind acuzat de crimă de gradul întâi. Timp de nouă ani a luptat să își demonstreze nevinovăția.

După mai mult de șase ani de când a fost arestat, în iunie 2016, Jordan a fost eliberat din centrul de detenție. A fost lăsat în custodia unui unchi din Ohio și trebuia să rămână sub supraveghere până la împlinirea vârstei de 21 de ani.

Dar avocații lui s-au luptat pentru ca pedeapsa să fie anulată odată cu trecerea celor doi ani. Și au reușit.

Justiția ajunge la concluzia că nu Jordan a comis crima

Pe 18 iulie 2018, justiția din Pennsylvania a ajuns la concluzia că arma pe care au găsit-o anchetatorii în caasa familiei nu era arma crimei.

După aproape 10 ani, singura dovadă care îl incrimina pe băiat nu mai era valabilă.

Astfel, Jordan a fost absolvit de orice vină. După ce și-a pierdut copilăria în spatele gratiilor.

A realizat de ce a fost închis după 2 ani de detenție

După 10 ani de la condamnarea sa, Jordan a vorbit pentru prima dată  despre stările de confuzie prin care a trecut de-a lungul anilor, închis în centrul de detenție pentru minori,  și despre cum i-a luat aproape doi ani să realizeze unde se află și de ce este închis.

„Aveam 11 ani și nu-mi amintesc ce s-a întâmplat. Tot ce îmi amintesc e că m-am trezit, poliția m-a luat, am ajuns în închisoare, și asta a fost tot”, a declarat tânărul, acum în vârstă de 21 de ani.

Nu-mi amintesc dacă mi-au zis ce s-a întâmplat. Știam doar că mama mea vitregă a murit. Nu știam cum sau ce s-a întâmplat, și nu știam de ce mă țin închis. Mi-a luat vreo doi ani,  cred că am realizat pe la vreo 13-14 ani ce se întâmplă cu adevărat”, a explicat el.

Acum, băiatul încearcă să o ia de la capăt și promite să lupte contra sistemului care l-a marcat pe viață.

Citește și: Povestea Paraschivei, fata de la țară care a intrat la medicină cu 9.40

Citește și: O tânără a intrat la Medicină, dar vinde legume în piață pentru a-și ajuta familia

Sursă foto: Captură video

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter