Parlamentul a votat dublarea alocațiilor copiilor

De Unica.ro, pe

Legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020 a fost adoptată de Parlament cu 209 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 98 „abțineri”.

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Dacă președintele promulgă legea, Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei.

Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI

Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

În timpul votului, dezbaterile din Parlament au fost aprinse, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susținând că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor, în timp ce liderul PNL, Florin Roman, a cerut eliminarea pensiilor speciale pentru a aduce bani în buget.

„Anul trecut când eram la guvernare, la legea bugetului a trecut un amendament al PNL pentru dublare a alocațiilor. Deși era prost făcut, am considerat că e oportun ca în Parlament să lăsăm alocațiile copiilor crescute și am căutat soluții. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat bani. Anul acesta e aceeași situație. De data asta vine opoziția PSD, cu o lege care prevede dublarea alocațiilor. Nu facem ca dumneavoastră să venim cu un amendament fără sursă de finanțare ci o să vă dăm și o sursă de finanțare.  Este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde de lei, bani pe care îi puteți lua de la bunuri și servicii. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile”, a declarat Olguța Vasilescu în Parlament, potrivit digi24.ro.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, susține că guvernul va crește alocațiile și pensiile numai după evaluarea economiei la 6 luni. Roman a cerut PSD să susțină eliminarea pensiilor speciale, pentru a folosi acei bani pentru pensii și alocații.

Citeşte şi: Mii de copii români cu părinți plecați în Germania riscă să primească alocații mai mici

„Dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor înseamnă un efort bugetar de aproape 44 de miliarde de lei. Practic suma este cea pe care o alocă guvernul pentru investițiile din România. O să vedem la 6 luni care sunt efectele pandemiei asupra economiei, asupra celui de al doilea trimestru. Ne-am uitat și la soluțiile dumneavoastră însă noi vă propunem să vă țineți de cuvânt. Nu mai blocați pensiile speciale și sigur că putem crește și alocațiile și pensiile conform legii dacă și dumneavoastră veți fi de acrod cu eliminarea pensiilor speciale. PNL va majora și alocațiile și pensiile”, a spus liderul PNL.

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul anului 2020. Guvernul a susținut atunci că în buget nu erau prevăzuți bani, așadar a fost nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din această vară.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter