O lectură cu mulţi fiori de gheaţă

Probabil că aţi auzit de Mikkel Birkegaard şi marele său succes de debut, Libri di Luca – Biblioteca umbrelor. O carte despre misterele care se ascund în spatele cuvintelor, despre puterea înrobitoare a vorbelor rostite răspicat şi despre tainele străvechi care ajung la lumină pentru a salva o lume pierdută deja.

La doi ani după ce a terminat Biblioteca umbrelor, Birkegaard a surprins lumea literară daneză şi internaţională cu un nou roman, foarte deaprte ca stil de cel de debut.

Condamnat la moarte este un thriller cu accente horror, iar acest horror nu vinedin descrieri super-sângeroase (deşi sunt vreo trei-patru care or să vă dea fiori), ci din atmosfera creată în jurul personajului principal, Frank Føns. Un scriitor de succes în lumea thrillerului, Fønsîşi datorează celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cînd însă ficţiunea părăseşte paginile cărţii şi coboară în stradă, cînd crimele din poveştile saledevin realitate, lumea lui Frank se tulbură. Foarte tare! Căci aceste crime îl duc la cărţile scrise de-a lungul anilor şi la fericirile şi dramele trăite în paralel: cum a cunoscut-o pe fosta lui soţie şi cât de fericiţi au fost până ce ea a descoperit că el îşi imagina torturi îngrozitoare asupra copiilor – pe care da, le punea în romane, dar o mamă n-o să se simtă niciodată confortabil ştiind că şi-a lăsat copilul mic cu soţul care îşi imaginează atrocităţi. Au urmat un divorţ dureros, izolarea, alcoolismul şi multe alte romane pe care publicul le aştepta nerăbdător, pentru că erau generatoare de senzaţii tari.

Dar pe urmele lui Frank este acum un asasin care vrea să îi arate că nu a fost deloc atent la detalii în thrillerele sale de succes. Trei crime din cărţi sunt replicate pentru ca scriitorul să îşi vadă greşelile şi să coboare de pe piedestalul celebrităţii infatuate. Prima victimă a fost o femeie cu care Frank avusese o aventură în trecut, a doua este poliţistul cu care se consulta pentru cărţile sale, iar a treia o prezentatoare TV cu care scriitorul a avut de-a lungul anilor o relaţie de iubire şi ură – şi care este ucisă chiar după o partidă de sex cu el.
Frank Føns începe să scrie o nouă carte, concepe o nouă tortură, iar finalul, adică întâlnirea autorului cu asasinul, ori a creierului cu executantul, va fi o surpriză! Până la urmă, cine e adevăratul asasin, ghiciţi?

Virginia Costeschi – BookMag

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter