Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit. Scriitoarea avea 89 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 15 martie 2021, 10:53
Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda, a murit într-un spital din Paris, acolo unde s-a stabilit după divorț. Scriitoarea avea 89 de ani. 

Aurora Cornu a murit într-un spital din Paris, la vârsta de 89 de ani. Povestea de dragoste dintre ea și Marin Preda a dus la publicarea unuia dintre cele mai importante romane ale literaturii române: „Moromeții”.

Citește și: Scriitorul basarabean Nicolae Dabija a murit din cauza unei forme grave de COVID-19

Aurora Cornu a murit la Paris

Vestea că prima soție a marelui scriitor s-a stins din viață a fost dată pe rețelele de socializare de Raluca Prelipceanu, membră a Asociației Internaționale de Istorie Culturală ISCH.

„O veste năprasnică pe care am primit o în această noapte s-a stins într-un spital din Paris Aurora Cornu, om de litere, poetă, fosta soție a scriitorului Marin Preda, dar și cea care a ctitorit mănăstirea de la Cornu și pe care am avut privilegiul să o cunosc”, a scris Raluca Prelipceanu.

„S-a stins din viață, la Paris, scriitoarea Aurora Cornu. Pe pervazul din apartamentul ei de lângă Pont de lAlma avea întotdeauna ofrande de la admiratori. Intrai și, o clipă, erai decepționat, florile tale aveau concurență. Am să pregătesc totuși un buchet de anemone, cele din amintirea cu fotograful Eli Lotar care i-a spus, atunci, în 1965, când voia să rămână la Paris, că orașul e scump , anemonele sunt scumpe”, a scris și Cristina Hermeziu, jurnalistă și poetă, stabilită la Paris.

aurora cornu

Cine a fost Aurora Cornu

Aurora Cornu s-a născut la 6 decembrie 1931, în comuna Provița de Jos, din județul Prahova. A absolvit Școala Literară Mihai Eminescu de la București și a lucrat pentru un timp pentru secțiunea poezie de la Viața Românească, timp în care a făcut traduceri. A fost o scriitoare, actriță, regizoare de film și traducătoare.

După divorțul de Marin Preda din 1959, scriitoarea a plecat la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia și nu s-a mai întors în România. S-a stabilit la Paris, Franța, în 1965, potrivit WebCultura.ro.

În 1970 a făcut parte din distribuția filmului „Le Genou de Claire”, nominalizat la Globurile de Aur. Doi ani, mai târziu, la Londra, Aurora produce şi pune în scenă „Bilocation”, film premiat la Psychic Film Festival New York.

aurora cornu film

Aurora Cornu și Jean Claude Brialy în filmul „Le Genou de Claire”, 1970

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Aurora Cornu s-a recăsătorit în Franța cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez, potrivit Libertatea.ro.

Citește și: Adi Bărar, fondatorul și liderul trupei Cargo, răpus de COVID-19 la 61 de ani

Povestea de dragoste dintre Aurora Cornu și Marin Preda

Aurora Cornu și Marin Preda s-au cunoscut prima oară în 1952, la cantina Uniunii Scriitorilor. Ea avea 20 de ani, el 32. Povestea lor de dragoste a început doi ani mai târziu, în 1954, când s-au întâlnit într-o vilă a Uniunii Scriitorilor din Eforie Sud. Ea ocupa camera care ar fi trebuit să îi revină scriitorului. Marin Preda a vrut să îi cedeze camera, însă Aurora Cornu și-a făcut bagajul și a plecat.

A doua zi a primit prima scrisoare de dragoste de la cel care avea să îi devină soț în 1955. S-au căsătorit la Sfatul Popular, fără invitați, fără șampanie și fără flori.

Marin-Preda-Aurora-Cornu

„Marin era în stare să sărute pământul pe care călcam”, spunea Aurora Cornu în interviurile pe care le-a dat după moartea scriitorului. Aceasta a descoperit într-un sertar manuscrisul romanului „Moromeții” și l-a încurajat pe Preda să-l publice, potrivit Historia.ro.

„Marine, tu ești cel mai iubit dintre pământeni”, îl alinta și ea. Iar peste ani, „Cel mai iubit dintre pământeni” a devenit unul dintre cele mai îndrăgite romane ale literaturii române.

În 1958, scriitoarea și-a părăsit soțul: „Marine, eu plec, te părăsesc. Vezi ce faci… Cheile sunt colo, banii dincolo“, i-a scris în biletul de despărţire. Marin Preda s-a dus după ea la Sinaia și au trăit „cele mai sublime săptămâni de despărțire pe care le putea visa”. Cei doi s-au mai întâlnit în anii care au urmat și se pare că nu au încetat niciodată să se iubească. Ultima dată când s-au văzut a fost înainte de moartea scriitorului, care pe 16 mai 1980 a fost găsit mort în vila de creație a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

Sursă foto: webcultura.ro, libertatea.ro, Facebook, Profimedia

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter