Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost premiat în Argentina pentru întreaga sa operă

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 10 aprilie 2018, 15:26
Scriitorului român Mircea Cărtărescu i-a fost decernat, luni, la Buenos Aires, Premiul Formentor pe anul 2018 ca recunoaştere pentru ansamblul operei sale care obligă la o reconsiderare a "condiţiei existenţiale" extinzând în acelaşi timp "limitele ficţiunii", relatează EFE.

În opera sa evidenţiază realitatea cartografierii memoriei, libertatea imaginaţiei şi pulsiunea dorinţelor„, a apreciat juriul, din care au făcut parte Alberto Manguel – laureatul ediţiei precedente Francisco Ferrer Lerín, Andrés Ibáńez, Aline Schulman, şi preşedintele Formentor, Basilio Baltasar.

După două zile de deliberări cu uşile închise în Casa de Victoria Ocampo din capitala Argentinei, membrii juriului au anunţat public decizia în Biblioteca Naţională din oraş, în cadrul unui eveniment la care a participat şi ministrul culturii din Argentina, Pablo Avelluto.

Citeşte şi: Mircea Cărtărescu: “Bucureștiul e o cursă de șoareci”

În decizie, comunicată de Baltasar, juriul a evidenţiat puternica capacitate narativă a lui Cărtărescu şi „extraordinara sa cunoaştere a bibliotecii universale„.

În timpul ceremoniei, preşedintele premiului Formentor a citit un text trimis de scriitorul român după ce i s-a comunicat că a primit premiul, pe care l-a acceptat „în cel mai smerit mod cu putinţă şi cu umilă emoţie„.

Smerenia mea se accentuează când mă compar cu scriitorii străluciţi care au fost premiaţi înaintea mea, pe care nu doar că-i respect, ci au fost şi maeştrii mei în multe sensuri„, se menţionează în mesajul transmis de Cărtărescu.

Citeşte şi: Mircea Cartarescu sare la gâtul televiziunilor! “Au propus ca modele vedete din cea mai joasa moral lume cu putinta”

Promit să fac tot ce-mi stă în puteri să fiu la înălţimea scriitorilor care au câştigat acest premiu înaintea mea. Ne vom vedea curând în frumoasa insulă mediteraneană Mallorca„, a conchis Mircea Cărtărescu, referindu-se la faptul că va fi prezent să-şi ridice premiul la 5 octombrie, cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a Conversaţiilor Literare de la Formentor.

Premiul, în valoare de 50.000 de euro şi care a fost acordat pentru prima dată în anii 1960, reprezintă o recunoaştere a operei marilor scriitori care şi-au dedicat viaţa literaturii, ca modalitate de a-şi păstra esenţa şi moştenirea culturală.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter