O stație de metrou și o piață din Paris au fost denumite după Simone Veil

De Oana Savin, pe
O piață și o stație de metrou din Paris au fost denumite după Simone Veil, supraviețuitoare a Holocaustului, ce a fost o figură eminentă a reconcilierii europene și a luptei pentru drepturile femeilor.

Evenimentul are loc cu o lună înainte ca rămășițele ei pământești să fie transferate în Pantheon.

Plăcuțele cu numele lui Veil au fost dezvelite marți dimineață în Piața Europe și în stația de metrou omonimă din Paris. Ambele au fost redenumite „Europe – Simone Veil”, relatează Le Point.

Această ceremonie a marcat și un omagiu adus lui Simone Veil care a decedat pe data de 30 iunie 2017, la vârsta de 89 de ani.

Citește și: Povestea violonistului de la metrou

Alegerea acestei pieţe din inima cartierului Europe ne pare un fapt de o evidenţă reală”, a declarat Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din Paris.

El a reamintit că Simone Veil, o supravieţuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz a militat „pentru a apăra Europa cu toate puterile ei, deoarece, pentru ea, acesta era singurul mijloc pentru a trăi în pace”.

Pentru aceste omagii aduse mamei mele şi familiei Veil, vă mulţumesc”, a declarat fiul ei cel mare, avocatul Jean Veil.

Simone Veil, fost ministru al Sănătăţii, s-a ilustrat mai ales apărând o lege care a dezincriminat avortul în Franţa, adoptată în 1975.

Citește și: Țara europeană care vrea să își schimbe denumirea anul acesta

Cenuşa ei şi cea a soţului ei vor fi transferate în Pantheon pe 1 iulie, la un an de la decesul său. Simone Veil va deveni astfel a cincea femeie înhumată în Pantheonul din Paris.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter