Istoria evreilor și Holocaustului ar putea deveni materie de liceu

De Unica.ro, pe

Camera Deputaților a aprobat miercuri o propunere legislativă pentru a studia istoria evreilor și Holocaustului, prin care se prevede introducerea unei discipline școlare în învățământul liceal și profesional.

Această propunere a fost inițiată de deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. Propunerea a fost adoptată cu 270 de voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă” și 25 de abțineri.

Silviu Vexler a propus introducerea disciplinei școlare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în învățământul liceal și profesional, respectiv instituirea și acordarea Premiului Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, după cum informează Agerpres.

Citește și: Alin are nevoie de 10.000 euro pentru un tratament de lungă durată. De aproape zece ani, băiatul se luptă cu cancerul cerebral

Citește și: Papa Francisc cere producătorilor de arme să se oprească: „Războiul devorează copiii patriei”

Citește și: Experiența primului român care a făcut pușcărie pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Citește și: Este certificatul verde discriminatoriu? Președintele CNCD: „Drepturile și libertățile se pot limita pentru protejarea sănătății publice”

„Cultivarea memoriei, învăţarea toleranţei ca exerciţiu de sinceritate şi ca formă de asumare a propriei identităţi nu pot fi desăvârşite fără asumarea trecutului şi fără învăţarea cunoaşterii şi a recunoaşterii”, a declarat inițiatorul propunerii legislative. „În paralel cu toate măsurile legislative şi instituţionale care au fost adoptate anul trecut, un cadru educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat în trecut, ca parte a formării lor ca cetăţeni, are un rol cu totul special şi fundamental. Educaţia şi înţelegerea sunt cele mai bune arme pentru a cultiva democraţia şi libertatea, pentru a contracara intoleranţa şi extremismul”.

Vexler a spus că introducerea noii discipline școlare ar avea ca scop dobândirea de cunoștințe și perspective noi despre istoria, cultura și tradițiile comunităților evreiești din România, modul în care această minoritate națională a contribuit la evoluția și modernizarea societății românești de-a lungul timpului, precum și înțelegerea istoriei Holocaustului în țara noastră.

Proiectul de lege privind studierea istoriei evreilor și a Holocaustului urmează să fie supus aprobării de Senat.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter