EXCLUSIV! Maia Morgenstern, declarații puternice cu prilejul Zilei de Comemorare a Holocaustului

De Bianca Prangate, pe

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, actrița Maia Morgenstern a ținut să transmită un mesaj cu un puternic mesaj emoțional.

În fiecare an, în data de 27 ianuarie se sărbătorește Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului. Talentata actriță Maia Morgenstern este o evreică ai cărei părinți au supraviețuit Holocaustului. Într-un interviu exclusiv oferit revistei Unica, ea ne-a povestit despre cât de important este să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat în lagărele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Într-un 9 noiembrie 1938, a avut loc Noaptea de Cristal”, povestește Maia Morgenstern. „Lăcașuri de cult, vitrine, magazine au fost sparte. Scrâșnea orașul, scrâșnea lumea, pașii scrâșneau sub cioburile vitrinelor, geamurilor, vitraliilor sfărâmate, precum și iluziile, precum și speranța, precum și încrederea populației evreiești – a fost ca un semnal al declanșării poate celei mai mari crime a umanității, rana secolului XX, rană nevindecată până în zilele noastre, cu cicatrici adânci pe care le poartă multe generații”.

Actrița a subliniat importanța de a pune în context istoria: „Holocaustul nu e o ploaie care a venit din neant, s-a insinuat profund, adânc, pe nesimțite, urcând o pantă lină la început, cu sloganuri și vorbe frumoase, justificând sau alimentând sentimente de xenofobie. Antisemitismul, ura rasială au ajuns să se poată dezvolta având la bază dureri, frustrări, resentimente ale unei populații. Felul în care au fost manipulate aceste sentimente, conducând în cele din urmă la cumplita crimă a umanității, trebuie cunoscut, trebuie asumat, trebuie transmis”.

Subiectul Holocaustului este abordat în mai multe dintre proiectele în care a jucat și joacă, un exemplu fiind chiar piesa de teatru „Ana Novac”, la care lucrează acum. Când am întrebat-o ce înseamnă aceste roluri pentru ea pe plan emoțional, răspunsul său a fost: „Sunt teme ale istoriei, teme sociale, care prin intermediul teatrului sunt oferite, dăruite publicului nostru. Transmitem informația. E o datorie morală a noastră, atâta vreme cât observăm că publicul se îndreaptă către noi, înțelege aceste teme, înțelege aceste subiecte și empatizează cu personajele, cu întâmplările reale prezentate, prin care a trecut lumea în acea perioadă”.

Foto: Arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter