Copilul tău: Vârsta lui „de ce“. Ce faci?

De Lumea Femeilor, pe

De cum începe să vorbească, manifestă o maaare curiozitate faţă de tot ce îl înconjoară. Eşti pregătită să-i răspunzi la toate întrebările?
Pe măsură ce timpul trece, cel mic primeşte tot felul de răspunsuri la întrebările lui, unele haioase, altele serioase. Cele mai multe dintre ele încep, însă, cu “pentru că…”. Fie că vrea să ştie “De ce este cerul albastru?”, “De ce m-a adus barza?” sau “De ce nu mai este bunicul?”, răspunsurile tale trebuie să fie complete şi complexe. Astfel, copilul va creşte cu certitudinea că este luat în seamă cu toată dragostea şi cu tot respectul pe care le merită chiar aşa, mic-pitic, cum e acum. 
► Fii pregătită să răspunzi atunci când eşti întrebată. Dacă este vorba despre un subiect mai greu de explicat, spune-i că-i vei răspunde mai târziu, dar ţine-te de promisiune.
►Ia toate întrebările în serios, chiar şi pe cele care par comice. Răspunde-i sincer şi nu îl face să se simtă prost pentru că a întrebat.
►Nu minţi ca să faci lucrurile mai frumoase, dar nici nu te simţi obligată să aprofundezi fiecare subiect. Atenţia lui este limitată, aşa că oferă-i doar informaţia care să răspundă concret la întrebare.
►Fii pregătită să-i repeţi un răspuns de mai multe ori, în special când este vorba despre un subiect important pentru el. Copiii au nevoie de repetiţie ca să se asigure că lucrurile nu se schimbă de la clipă la alta.
►Dacă vorbeşti cu un copil mic, nu uita că el înţelege informaţia mai greu, pentru că are cunoştinţe limitate. “Pentru totdeauna” nu înseamnă mare lucru pentru el. Răspunsurile tale sunt un început de drum – un drum al cunoaşterii pentru cel mic.
►Cu cât eviţi mai mult un răspuns, cu atât va deveni mai curios. Arată-i că ai încredere în capacitatea lui de a înţelege, oferindu-i informaţia pe care o cere, „pe limba lui”, ca să şi priceapă.
►Dacă nu îi răspunzi tu la întrebări, o va face altcineva. Şi nu ştii niciodată ce-i poate spune. Aminteşte-ţi că răspunsurile tale îi formează personalitatea.

FII TARE, MAMI

Copilul tău poate să te întrebe „de ce?”  chiar şi de câteva sute de ori pe zi. Spune-i adevărul, fii răbdătoare şi responsabilă, dă-i o lecţie despre lume, pregăteşte-l, dar fără să îl sperii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter