Studiu: tinerii români fără studii superioare sunt cei mai vulnerabili la propaganda rusească

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 24 februarie 2022, 16:32

Un studiu recent arată că tinerii români care nu au studii superioare sunt cei mai vulnerabili la propaganda rusească.

Studiul a fost realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației (CPD) din SNSPA. Acesta confirmă faptul că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. Mai exact, 2 din 3 români au încredere în Vest și resping Rusia, iar 15% resping „modelul estic”. Peste un sfert din români (27%) au ajuns însă să considere integrarea României în Uniunea Europeană și în NATO a fost „o greșeală”, potrivit Digi24.

Directorul de cercetare al CPD, Dan Sultănescu, a spus că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. Deși încrederea în Rusia nu depășește 15% la nivelul populației din România, în rândul tinerilor inactivi și fără studii superioare, procentul urcă la 23%.

Publicul cel mai expus la propagandă și la dezinformare este format din tineri inactivi și fără studii superioare, respectiv din muncitori fără studii superioare. Laolaltă, cele două categorii compun 45% din populație.

Citește și: Șeful SRI: Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și fake news s-au intensificat în România

Citește și: Pozele cutremurătoare care arată dezastrul lăsat de bombardamentele rusești asupra Ucrainei

Citește și: Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război – și ce riscuri există dacă refuză

Citește și: Ministrul Vasile Dîncu: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina

Analiza datelor demonstrează însă că narativele antioccidentale s-au amplificat în peisajul online din România. Criza din Ucraina a crescut vizibilitatea mesajelor anti-NATO, anti-SUA și anti-Vest. Majoritatea informațiilor ajung la publicul larg prin presa clasică și prin Facebook.

În social media s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe clustere conservatoare (care se asociază fie partidelor populiste, fie mișcării antivaccin) care promovează mesaje anti-occidentale. Mai mult, paginile și grupurile de Facebook cu conținut pro-Rusia sunt mai vizibile decât înainte. Spre exemplu, pagina ediției românești Sputnik este mai activă decât alte pagini Sputnik din regiune.

Invazia din Ucraina oferă șansa de a analiza îndeaproape aspectele propagandei anti-occidentale, a curentelor populiste și nu numai. Datele colectate de raportul CPD SNSPA arată contextul mai larg al tendințelor care influențează publicul din România.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter