Spania plănuiește introducerea concediului menstrual

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Luni, 27 iunie 2022, 13:31

Spania plănuiește introducerea concediului medical pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe, informează presa spaniolă, potrivit BBC. Proiectul de lege ar urma să ofere femeilor trei zile de concediu pe lună, prelungite la cinci în anumite circumstanțe.

Spania plănuiește introducerea concediului menstrual

Politicienii au explicat însă că informațiile scurse în presa spaniolă redau un proiect de lege încă în lucru. Dacă va fi adoptat, va deveni primul astfel de drept legal din Europa. Doar câteva state din lume dispun de o astfel de legislație. Printre acestea s-ar număra Japonia, Coreea de Sud, Indonezia și Zambia, potrivit Mediafax.

Proiectul este parte a unei reforme mult mai ample din domeniul sănătății reproductive care va include și modificări ale legilor privind avortul.

„Dreptul la sănătate menstruală nu a fost vreodată discutat, iar realitatea e una sumbră. Una din patru femei nu își permite produse de igienă feminină”, declară Secretarea de stat pentru Egalitate și Eliminarea Violenței de Gen, Ángela Rodríguez, potrivit Antena 3.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Varicele: ce sunt, de ce apar și tot ce trebuie să știi despre tratarea lor, de la un medic specialist

Durerile de spate: de ce apar, când ar trebui să ne dea de gândit și ce opțiuni moderne de tratament există

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian: tot ce știm despre boala pentru care nu există teste de depistare în stare incipientă

Potrivit proiectului, vor fi permise trei zile de concediu medical în baza prezentării unei scutiri medicale, cu posibilitatea de prelungire la cinci. Legea nu se așteaptă să vizeze femeile care suferă de un disconfort ușor.

Proiectul face parte dintr-o abordare mai amplă de tratare a menstruației ca pe o afecțiune de sănătate, relatează El País. Această abordare include de asemenea eliminarea TVA-ului pentru unele produse de igienă, așa-numita „taxă pe tampoane”, și punerea la dispoziție gratuit a produselor de igienă în centrele publice, precum școlile și închisorile.

Proiectul include, totodată, prelungirea concediului de maternitate plătit înainte de naștere și modificări ale legilor privind avortul.

Foto: Shutterstock.com

Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Spania!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter