Trei obiceiuri de înfrumusețare la care trebuie să renunți înainte de vizita la dermatolog

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Miercuri, 10 mai 2023, 14:35

Unele trucuri de înfrumusețare ne pot ajuta să ne simțim mai bine în propriul corp, dar, în unele cazuri, acestea ar putea fi periculoase pentru sănătatea noastră. Mai precis, în timpul unei examinări medicale, aceste obiceiuri ar putea ascunde semnele unor afecțiuni. Medicul dermatolog Mihaela Leventer ne spune ce să avem în vedere înainte să mergem la un control dermatologic.

Atunci când vorbim de sănătatea pielii, Dr. Mihaela Leventer recomandă efectuarea unui consult dermatologic cel puțin o dată pe an sau mai frecvent, dacă pacientul prezintă un risc crescut de apariție a unui cancer de piele (expunere prelungită la soare, istoric personal sau familial de cancer cutanat).

De ce e important să îndepărtezi oja și unghiile false înainte să mergi la dermatolog

„Cea mai eficientă armă împotriva afecțiunilor de orice fel este… prevenția! Ideal ar fi ca pacientul să vină la control chiar și atunci când nu prezintă leziuni vizibile la nivelul pielii!

În acest mod, medicul dermatolog poate stabili profilul pacientului, poate încadra pielea pacientului într-unul dintre cele cinci fototipuri, fotografiază pielea și alunițele active, semnalează orice alte probleme observate și, poate cel mai important, educă activ pacientul cu privire la riscul de apariție a unei afecțiuni cutanate”, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermato-venerologie și fondatoarea unuia dintre centrele importante de dermato-oncologie din România și Europa de Est, pentru Unica.ro.

Citeşte și : Andreea Mantea s-a pozat complet nemachiată, după ce s-a luptat cu acneea. Cum arată tenul vedetei Kanal D acum

Citeşte și: Cinci greșeli pe care să le eviți dacă vrei să ai grijă de pielea ta

Trucurile de înfrumusețare care pot ascunde boli grave

Pentru ca întâlnirea periodică cu medicul tău dermatolog să fie cât mai productivă și cât mai folositoare, Dr. Leventer recomandă respectarea anumitor reguli. Iată cum te pregătești! 

1. Îndepărtează oja sau unghiile false pentru ca dermatologul să poată examina cu atenție forma și culoarea unghiei, precum și modul de creștere. Există cancere de piele care pot apărea la nivelul unghiei.

2. Desprinde părul și asigură-te că medicul poate examina cu ușurință scalpul, deoarece și acolo pot apărea anumite tipuri de afecțiuni, alunițe, eczeme sau chiar cancere cutanate.

3. Evită aplicarea machiajului pentru ca medicul să poată examina pielea sau demachiază-te înainte de consultație. În cazul în care știi că vei efectua un tratament sau o procedură medicală, cu atât mai mult nu trebuie să aplici produse de make-up. 

4. Autoexaminează-te acasă în fața oglinzii și identifică orice element nou sau schimbare de culoare de la nivelul pielii, părului, unghiilor sau mucoaselor. Dacă ai reușit să faci poze cu elementul nou apărut sau care și-a schimbat forma în timp, nu ezita să i le arăți dermatologului.

5. Pregătește o listă de întrebări pe care să i le adresezi medicului, ca să te asiguri că vei primi toate informațiile de care ai nevoie. Dermatologul este o sursă sigură de informații, care îți poate da sfaturi personalizate, în funcție de nevoile tale.

Citeşte și: Ela Crăciun este disperată: “Toți copiii mei au dermatită atopică!”

Citeşte și: Este sau nu soarele benefic pentru acnee? Specialistul răspunde

Afecțiunile dermatologice cu care se luptă cei mai mulți dintre pacienți

Printre cele mai întâlnite boli dermatologice se numără afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea, care apare în urma înfundării și inflamației glandelor sebacee, mai ales în zonele feței și toracelui.

Dermatitele sunt de asemenea frecvent întâlnite și pot fi de atopice, manifestându-se prin inflamații și senzație de mâncărime, sau seboreice, manifestându-se prin mătreață și senzație de mâncărime la nivelul scalpului.

Cancerul de piele poate fi, de asemenea, depistat în urma unui consult dermatologic. Cancerul de piele se dezvoltă în celulele pielii: în celulele bazale (carcinom bazocelular), scuamoase (carcinomul spinocelular sau scuamocelular) sau în celulele care produc pigmentul (melanomul malign). Primele două tipuri, deși mai frecvente, sunt rareori mortale dacă sunt tratate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter