Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

De Unica.ro, pe

Dacă ai un copil încăpățânat, probabil știi cât de dificil este să gestionezi relația cu acesta fără să vă aventurați în certuri.

Un copil încăpățânat caută des să atragă atenția, vrea să fie independent, este hotărât să fac doar ceea ce îi place, are crize dese de furie, are tendința de a face pe șeful și nu vrea să își schimbe ritmul de dragul altcuiva.

Lucrurile banale, precum a face baie, a lua masa sau a merge la culcare devin o luptă pentru părinți, atunci când au un copil încăpățânat. Tendința de a ceda presiunii atunci când cel mic are o criză este mare. Cu toate astea, există anumite lucruri pe care le poți pace dacă vrei să te descurci cu un copil încăpățânat.

Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat într-un articol pe Libertatea care sunt tehnicile pe care le recomandă ea în gestionarea relației cu un copil încăpățânat.

Citește și: Când ar trebui să îți duci copilul la logoped – care sunt semnele

Citește și: S-a lansat 119, numărul unic de telefon la nivel național pentru abuzurile împotriva copiilor

Citește și: Județul din România cu aproape 1.000 de mame minore

Citește și: Cum i-a afectat pe copii pandemia: „Deși puteam vorbi din spatele unui ecran, ne lipsea mult conversația față în față”

  • Ascultă ce are de spus

În cazul unui copil încăpățânat, vei observa opinii puternice și o tendință de ceartă. Dacă simte că nu este ascultat, acesta poate deveni sfidător. De aceea, este important să îl asculți. Spre exemplu, atunci când refuză să mănânce, întreabă-l de ce nu vrea să mănânce. O abordare calmă va funcționa mai bine decât una violentă.

  • Oferă opțiuni copilului

Un copil încăpățânat va refuza să facă ce i se spune. Dacă vrei să îl convingi să fie în pat până la ora 21:00, nu i-o spune direct. Încearcă în schimb să îi oferi opțiuni, să îl lași să aleagă – Ioana Marinescu sugerează să îl întrebi dacă vrea să citeasă povestea A sau povestea B înainte de culcare. Dacă el continuă să refuze, îi poți spune, calm, că aceasta nu a fost una dintre alegeri.

  • Păstrează respectul și empatia

Respectul și empatia sunt factori cheie pentru o relație armonioasă cu un copil încăpățânat. Caută să cooperezi împreună cu el, nu să lucrezi împotriva lui. Creează reguli și fii consecvent în respectarea lor. Dar mai ales, empatizează cu cel mic, nu îi respinge sentimentele și ideile.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter