NATO va activa pentru prima dată în istorie planurile de apărare pentru Europa de Est

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Joi, 24 februarie 2022, 17:13

Pentru prima dată în istorie, NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Informația provine de la surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice, care au discutat cu DPA, după cum arată Agerpres. Comandantul-șef NATO va primi mai multe puteri și va putea să ceară și să decidă desfășurarea de trupe. Mai exact, NATO va desfășura forţe suplimentare în Europa de Est şi „va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”, iar vineri va avea loc un summit de urgență.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice”, a transmis NATO la finalul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre la Bruxelles, după cum arată Digi24.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus în cadrul unei conferințe de presă că „pacea pe continentul nostru a fost zdruncinată” și că „Rusia folosește forța pentru a încerca să rescrie istoria”.

Stoltenberg a mai transmis că NATO va lua în calcul instalarea de grupuri noi de luptă în regiunile din centru și din sud-ext (cum ar fi România), ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunilor Rusiei.

Citește și: Studiu: tinerii români fără studii superioare sunt cei mai vulnerabili la propaganda rusească

Citește și: Pozele cutremurătoare care arată dezastrul lăsat de bombardamentele rusești asupra Ucrainei

Citește și: Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război – și ce riscuri există dacă refuză

Citește și: Ministrul Vasile Dîncu: Am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj puternic pe Twitter ca urmare a atacului rus asupra Ucrainei: „Condamn cu putere, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o nouă încălcare foarte gravă a legilor internaționale, a suveranității și integrității Ucrainei. Această agresiune va atrage o reacție puternică din partea comunității internaționale, cu consecințe majore și costuri mari”.

„Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, condamnă acțiunile Rusiei: „România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter