Medic român din Franţa: „Cei cu idei ciudate despre vaccin au avut acces limitat la emisiuni TV”

Ultimul update Miercuri, 01 februarie 2023, 18:14

România se află, alături de Bulgaria, la coada Europei în ceea ce privește vaccinările. De ce a mers atât de prost campania de vaccinare în România, și atât de bine în alte țări?

O posibilă explicație o are Radu Lupescu, un medic român stabilit în Franța. El a explicat că persoanele cu „idei ciudate despre vaccin” le-a fost limitată expunerea în mass media.

„Persoanele controversate, care au idei ciudate despre vaccin, au avut un acces mai limitat în Franţa decât în România la emisiuni în prime-time, la televiziunile şi în ziarele importante”, a spus el, conform Libertatea.

În România, acest lucru nu s-a întâmplat. De nenumărate ori, în studiourile televiziunilor cu audiențe mari au vorbit oameni cu mesaje puternic conspiraționiste și anti-vaccin, lucru remarcat și de Consiliul Național al Audiovizualului. După cum arată Pagina de Media, s-au dat zeci de amenzi pe acest subiect, multe dintre ele având la bază derapajele grave pe subiectul pandemiei de COVID-19 și vaccinării.

Tot Pagina de Media subliniază că posturile TV care au încasat sancțiuni pentru emisiuni cu mesaje dăunătoare în combaterea pandemiei sunt România TV, Antena 3, Realitatea TV și Nașul TV.

Citește și: Medic ATI: „În zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici”

Citește și: Comuna din România cu 80% din populație vaccinată și zero cazuri de COVID-19

Citește și: Două centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise non-stop în București

Citește și: Bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu, afectați de frigul din locuințe

Dincolo de acest aspect, cadrele medicale care împărtășesc informații false despre COVID-19 și vaccinare sunt suspendate din funcție în Franța, lucru care nu s-a întâmplat în România. „Apoi s-a şi trecut la sancţionarea unor medici, iar asta a ajutat”, a povestit medicul Radu Lupescu. „Este cazul unui medic şef de secţie ATI care a fost suspendat din funcţie pentru neadevărurile spuse despre vaccin”.

Totodată, medicul a povestit că modul de desfășurare a campaniei de vaccinare din Franța a fost unul diferit față de România, acolo începând mai greu, dar evoluând mult mai bine: „Campania de vaccinare a început foarte greu în Franța, mult mai greu decât în România, dar atunci s-au evitat niște probleme apărute mai târziu. S-a început cu persoanele foarte în vârstă, dar autoritățile au ales să-i vaccineze luând mai întâi consimțământul lor sau al familiilor”. 

„Exista și o consultație în prealabil cu medicul de familie sau cu cel de la centrul de vaccinare pentru a veni în întâmpinarea temerilor oamenilor”, a declarat Radu Lupescu. „Autoritățile i-au ajutat pe medici cu fișe de întrebări și răspunsuri frecvente pentru a le răspunde rapid pacienților care aveau diverse afecțiuni și se temeau să se vaccineze. Un alt lucru pe care autoritățile franceze l-au făcut clar de la început a fost că toate efectele secundare legate de vaccin vor fi indemnizate și luate în calcul de către stat, să nu fie o responsabilitate particulară a medicului”.

Vezi şi mâncăruri savuroase pe care să le încerci când ești în Franța!

Citește și: Medic primar sau medic specialist. Care e diferența și care e mai bun?

Foto – 123rf.com

Citeşte şi 14 iulie – Ziua Franței – 20 de lucruri pe care să le știi despre Hexagon!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter