Elena Albu, artistă, despre bullying: „Pentru mine, bullying-ul înseamnă body-shaming/fat-shaming”

De Ioana Ilie, pe Ultimul update Miercuri, 12 decembrie 2018, 11:52
Elena Albu, muziciană și violonistă la trupa Zaibar, ne-a împărtășit cum a fost victima bullyingului de-a lungul vieții și care crede ea că sunt soluțiile pentru combaterea acestui fenomen.

Care este experiența ta legată de bullying?

Elena Albu: Încă din copilărie am aflat ce înseamnă dezicerea de sine. Pentru mine, bullying-ul a constat în body-shaming/fat shaming. Mereu fiind un copil mai dezvoltat și corporal diferit, a trebuit să îndur de la glumițe ale colegilor până la educatoare,învățători,profesori, mai tarziu profesori universitari,colegi de scenă, oameni din public, persoane necunoscute etc.

Am primit apelative ca : „balenă umflată” “grasă„, „vacă„, ce erau însoțite de : „nu vezi cum arăți? ” , „ești oribilă” , „ești urâtă„, „cum te suporți?” , „de ce trăiești?” etc. M-au afectat emoțional, atât de adânc încât am ajuns să mă urăsc, să nu înțeleg de ce mai exist, dacă nu mă pot încadra în standardele societății de azi.

Am ajuns să mă compar cu orice ființă umană. Mi-era frică să mănânc pe stradă, în oraș sau în fața colegilor, chiar dacă îmi era foame. Mi s-a impregnat în minte că eu nu pot fi iubită și acceptată deoarece nu sunt conform standardelor, pentru că nu sunt o femeie destul de frumoasă, cu forme line, delicate. Și mi s-a explicat de mai multe ori că nu pot avea pretenții, deoarece eu nu sunt „bună”.

Cu cât am înaintat în vârstă acest tip de bullying a devenit tot mai agresiv și tot mai violent, primindu-l inclusiv verbal, cât și scris, însoțit de cuvinte obscene cu atac direct la persoană.

Zi de zi mă confrunt cu câte o discuție despre „de ce sunt grasă„, fie ea mai mult sau mai puțin agresivă, cu un ghionte pe stradă, cu o glumă sau cu un comentariu care nu-și are rostul.

Elena Albu 1

Elena Albu

Cum răspunzi la genul acesta de agresiuni?

Elena Albu: În această zonă de body shaming/fat shaming, răspunsul la aceste agresiuni este mereu vag și oricum aș acționa, este aproape mereu dezis. Dacă răspund într-un mod civilizat, sunt atacată pe motivul că „mi-e frică să zic ceva că știu în ce hal sunt„, dacă răspund într-un mod necivilizat, sunt contraatacată pe motivul că sunt „frustrată„. Însă, pentru mine, o formă de combatere mai lejeră a fost atitudinea cât mai relaxată și zâmbetul. Nu e ușor din prima, asta vine cu ani de experiență. Soluțiile pentru combatere, cel puțin în România, ar fi din prisma mea, prin artă, prin teatru, muzică, film, pictură sau prin articole, educație anti-bullying etc. Deși cred că trebuie să mai treacă multe generații până să ne putem accepta unii pe alții așa cum sutem.

Sursă foto: Arhiva personală Elena Albu

Citește și:

Cum ne recomandă psiho-terapeutul să reacționăm într-o situație de bullying

„Copii răi”, un spectacol care investighează relațiile de putere dintre părinți, profesori și părinți, în contextul bullying-ului

Video: Un bărbat transgender ne povestește despre bullying din experiență proprie 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter