Copiii fără acte vor putea fi înscriși în sistemul educațional

De Ioana Ilie, pe Ultimul update Miercuri, 23 noiembrie 2022, 14:47
Inițiativa legislativă prin care se solicită accesul la educație pentru copiii care nu au un CNP a trecut ieri de plenul Senatului. Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale, în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional.

Autoritățile estimează că peste 160.000 de români nu au niciun document de identitate, iar majoritatea celor fără acte sunt copii. Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane, cu toate că dreptul la educație este garantat tuturor copiilor din țara noastră, atât prin Constituție cât și prin Convențiile internaționale la care România este parte.

Din păcate, deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de naștere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Există deci, cazuri frecvente în care copii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Ne dorim, prin această propunere, să remediem aceste situații și să oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați. De aici importanța acestei colaborări transpartinice la feminin. Educația copiilor ar trebui să primeze, indiferent de partidul din care facem parte – le mulțumesc colegelor mele că au luptat pentru această inițiativă”, a declarat deputata independentă Oana Bîzgan, inițiatoarea proiectului.

Copii fara CNP

Inițiativa legislativă a fost depusă de către peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice, cumulată cu celelalte modificări pe Legea Educației Naționale nr 1/2011 și introdusă ca nou amendament la Legea 652/2018 – adoptată în unanimitate. Potrivit inițiativei, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal pentru copiii care nu beneficiază de acte.

Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament în luna mai a acestui an și este a doua inițiativă comună a femeilor din Parlament, prima dintre ele fiind creșterea vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în instituții de tip rezidențial de la 3 la 7 ani, care, de asemenea, urmează să fie promulgată.

Sursă foto: Shutterstock și www.oanabizgan.ro

Vezi şi ce faci dacă ai pierdut buletinul, certificatul de naştere, cardul de sănătate!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter